ocenaudio

ocenaudio on ilmainen ohjelma helppoon äänenkäsittelyyn

Ilmaisia äänenkäsittelyohjelmia mainittaessa monelle nousee heti ensimmäiseksi mieleen Audacity. Vaikka ohjelmaa onkin tituleerattu parhaaksi ilmaiseksi äänenkäsittelyohjelmaksi, moni ohittaa sen etsiessään yksinkertaisempaa ohjelmaa. Yksi vaihtoehtoinen ohjelma Audacitylle on ocenaudio, joka sisältää riittävästi toimintoja äänitiedostojen peruskäsittelyyn ja on erittäin selkeä käyttöliittymältään. Ohjelma on ladattavissa osoitteesta www.ocenaudio.com.br ja on saatavilla niin Windowsille, Macille kuin Linuxillekin.

Tarve etsiä yksinkertaista ja selkeää äänenkäsittelyohjelmaa syntyi Nettilukion kielikurssien puheentuottamistehtävistä. Oli löydettävä ohjelma, joka olisi mahdollisimman yksinkertainen, mutta jossa olisi silti riittävästi toimintoja äänenkäsittelyyn. Aiemmin opiskelijoille tarjottuja vaihtoehtoja olivat Audacityn lisäksi mm. Moo0 Audio Recorder sekä Vocaroo. Audacityn osalta käytön vaikeuden lisäksi yksi ongelmista on ollut se, että opiskelijat ovat lähettäneet opettajille välillä Audacityn projektitiedostoja, jotka eivät ole äänitiedostoja. Kaksi muuta ohjelmaa on puolestaan tarkoitettu lähinnä äänen tallentamiseen – ei editointiin. Lisäksi Moo0 Voice Recorder on tarjolla vain Windowsille. Puuttui siis ohjelma näiden ääripäiden väliltä. Ocenaudio osuu juuri tälle alueelle.

ocenaudion käyttöliittymä

Siinä missä Audacitylla voidaan tehdä jopa kymmeniä raitoja sisältäviä moniraitatuotantoja, ocenaudio on puhtaasti kaksiraitainen (eli stereo) editori. Se on Audacitya helppokäyttöisempi ja myös sen visuaalinen olemus on astetta esteettisempi ja selkeämpi. Käyttöliittymän keskellä näkyvä ääniaaltonäkymä tottelee zoomausten ja liikkumisen suhteen hiiren rullaa pitämällä samanaikaisesti eri näppäimiä pohjassa:

  • Pelkkä hiiren rulla: vaakazoomaus
  • Shift + rulla: pystyzoomaus
  • Alt + rulla: liikkuminen sivuttaissuunnassa

Ääniaallon editointi tapahtuu kuten muissakin ohjelmissa, leikkaa- ja liimaa-tekniikalla (Ctrl + C-, X-, ja V-näppäimet). Tehostepuolelta löytyvät perustarpeelliset toiminnot kuten normalisointi, ekvalisointi, kompressointi sekä häivytykset – eli kaikki mitä esimerkiksi puheraidan käsittelemiseen ja viimeistelemiseen tarvitaan. Myös ohjelman tiedostovalikoima on todella kattava.

Katso tiivis opastusvideo ohjelman asentamisesta ja käyttämisestä.