Ajatusten herättelyä

“Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan”, näin alkaa YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus. Ajatuksesta sai alkunsa myös video, jonka tuotimme yhdeksännen luokan terveystiedon kurssille.

Videoon pyydettiin erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä kertomaan, mitä ihmisoikeudet heille merkitsevät. Haastattelut kuvattiin yhden päivän aikana Otavan Opiston juhlasalissa. Haastateltavien haaliminen osoittautui yllättävän haastavaksi, mutta paikalle saapuneet olivat sitäkin motivoituneempia ja vastauksillaan häikäiseviä yksilöitä. Jokaiselta haastateltavalta löytyi oma persoonallinen tapa kertoa aiheesta.

Juhlasalin valaisuun tuli kiinnittää huomiota, jotta tunnelmasta saatiin omanlaisensa. Valaisuun käytettiin kolmea valoa. Takaa valaistiin kahdella valolla suoraan linssiä kohden ja edestä tasoitettiin varjoja yhdellä valolla. Suoraan linssiin kohdistuvat takavalot luovat vaikutelman kuulusteluhuoneesta, jossa haastateltava on tentattavana rikoksistaan. Kuvaustyylissä pyrittiin dokumentaarisuuteen ja sitä kautta uskottavuuteen. Kuvaan jätettiin myös mikin asentamista ja epätarkkoja hetkiä todentuntuisuuden lisäämiseksi.

Ihmisoikeuksiin liittyy paljon tragedioita ja harvemman aihe jättää kylmäksi, Tästä syystä halusin lisätä videoon dramaattisuutta ja samalla painottaa asian vakavuutta. Mustavalkoinen värimaailma korostaa vaaran tunnetta ja lisää elokuvamaisuutta videoon. Toisaalta värittömyys myös asettaa kaikki haastateltavat samalle viivalle. Enriquen karmaiseva tarina Argentiinalaisen poliisin kohtaamisesta herää myös eloon jyrkän valon myötä. Mikko Tarmian säveltämä hidas musiikki lisää videon tummaa sävyä. Kontrastina  synkkyydelle kaikkien vastauksista oli kuitenkin kuultavissa toivo ja lähimmäisestä välittäminen. Erittäinen hieno ja mielenkiintoinen projekti oli tämä!

Marianne Heikkinen,
Mediatuottaja