Parhaat kuva-apajat

Yksi olennainen osa verkkokurssien tekemistä on oppimateriaalien kuvitus. Meidän ja oppimateriaalintuottajien onneksi verkko on pullollaan avoimilla sisältölisensseillä lisensoituja kuvia, joita voi hyödyntää edelleen ilmaiseksi ja monessa tapauksessa varsin vapaastikin. Näin ei todellakaan ole ollut aina. Otavan Opiston parikymmentävuotiseen verkko-oppimateriaalin tuotantohistoriaan mahtuu sekin ajanjakso, jolloin kaikki kuvat joko tehtiin, otettiin itse tai niistä maksettiin.

Vaikka ilmaisia ja laadukkaita kuvia löytyy monesta paikasta, itselleni on muodostunut joitakin suosikkeja. Niistä jokainen palvelee vähän toisistaan poikkeavia tarpeita. Myös niistä löytyvien kuvien käyttöoikeuksissa on eroja. Käyttöoikeuksien kanssa pitää olla tarkkana. Monien blogaajien tapa ”lainata” kuvia toisilta sivuilta ei kestä tarkastelua tekijänoikeuksien näkökulmasta. Jos ”lainaamiseen” ei ole kuvan ottajan lupaa tai kuvaa ei ole laitettu tarjolle avoimella sisältölisenssillä, se on käytännössä tekijänoikeusrikos.

 

flickr

Flickristä haun voi rajata koskemaan vain Creative Commons -lisensoituja kuvia.

Flickr

Flickr on kuvien jakamiseen erikoistunut kuvanjakopalvelu, johon käyttäjät voivat ladata omia kuviaan ja jakaa niitä edelleen haluamallaan tavalla. Kuvien julkisuusaste voi olla täysin yksityisestä täysin julkiseen. Kaikille julkaistu kuva ei tarkoita automaattisesti sitä, että se on vapaasti käytettävissä omiin tarpeisiin. Hakua voi kuitenkin rajata siten, että tulokseksi tulee vain Creative Commons -lisensoituja kuvia. Lisensoituja kuvia voi rajata edelleen kuviin, joita saa käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin tai kuviin, joita saa muokata. Mielestäni kuvien hyödyntäjän on oltava tarkkana myös CC-lisensoitujen kuvien suhteen. Toisinaan tulee nimittäin vastaan kuvia, joita tuskin on ladattu Flickriin luvallisesti: esimerkiksi julkisuuden henkilöiden kuvia tai elokuvajulisteita.

Flickrissä on mieletön määrä kuvia. Se on samanaikaisesti sekä Flickrin hyvä että huono puoli. Käytännössä valinnanvaraa on siis paljon, mutta toisaalta sopivan kuvan löytäminen tästä paljoudesta käy työstä. Suureen määrään mahtuu myös paljon heikkolaatuisia kuvia ja henkilökohtaisia lomaräpsyjä, joiden käyttäminen oppimateriaalin kuvituksen arveluttaa, vaikka kuva olisikin CC-lisensoitu. Flickr toimii mielestäni parhaiten kaikenkirjaviin kuvituskuvatarpeisiin.

 

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons on Wikimedia-säätiön ylläpitämä tiedostokanta vapaille kuville ja muille aineistoille. Käytännössä kaikki sieltä löytyvät tiedostot on siis lisensoitu jollain avoimella sisältölisenssillä. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö kuvien hyödyntäjän pitäisi olla tarkkana. Ainahan on mahdollista, että Wikimedia Commonsiin on ladattu kuvamateriaalia, johon lataajalla ei ole ollut oikeutta.

Erityismaininnan arvoista on se, että siellä on paljon erilaisia graafisia kuvia ja kaavioita. Jos esimerkiksi tarvitset kaavion hiilen kierrosta, löydät useampiakin Wikimedia Commonsista (ks. esim. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Carbon_cycle). Jos kaaviossa on tekstit englanniksi, voit tarvittaessa itse kääntää sen toiselle kielelle ja laittaa käännetyn version edelleen tarjolle myös muille.

Meidän kursseistamme etenkin maantiedon, biologian, fysiikan, kemian ja historian kursseja on kuvitettu pitkälti Wikimedia Commonsista löytyneillä kuvilla.

 

photo-256887_640

CC0, public domain

Pixabay

Kolmantena kuva-apajana haluan nostaa esille Pixabayn, joka on ilmaisten ja laadukkaiden kuvituskuvien säilytyspaikka. Pixabayssa on yli 360 000 kuvaa. Pixabayhin kuka tahansa voi tarjota kuvia, mutta sinne ei hyväksytä mitä tahansa kuvia. Pixabayn kuvilla on olemassa laatukriteerit. Sieltä on siis helpompi löytää aiheenmukaisia kuvia kuin Flickristä, mutta toisaalta valinnanvaraa ei ole yhtä paljon. Hyvää on myös se, että kaikki Pixabayn kuvat on niin sanottuja public domain -kuvia eli kuvan ottaja on luovuttanut kuvansa vapaasti yleiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvia voi hyödyntää vapaasti ilman, että laittaa kuvan yhteyteen näkyville edes kuvan lähdettä. Tästä huolimatta etenkin kuvien käyttämisessä kaupallisiin tarkoituksiin kannattaa olla tarkkana, sillä vaikka kuvia voi käyttää vapaasti, kuvien kohde voi olla tavaramerkkisuojan tai julkisen ja/tai yksityisyyden alainen.

Nina Kurki, sisältökoordinaattori