Interaktiiviset videotehtävät ja oppimisen analysointi

kuvitus

CC0 Public Domain / UKK

Käänteisen opetuksen ideana on, että opiskelijat tutustuvat uuteen asiaan ensin itsenäisesti videon avulla, minkä jälkeen asian käsittelyä jatketaan yhdessä oppitunnilla. Opetusvideon tekeminen on nykyisin varsin vaivatonta, koska siihen on olemassa lukuisia työkaluja. Lisäksi video saadaan helposti julkaistua nettiin. Kävijätilastoista voidaan sitten katsoa, montako kertaa videota on katsottu. Siihen se sitten jääkin; video on opiskelijalle tarjolla, mutta saatavilla ole mitään tietoa siitä, katsoiko opiskelija videon, tai oppiko hän siitä mitään.

Tätä käänteisen opetuksen puutetta voidaan paikata opettajan tekemällä työllä, eli hän tekee kysymyksiä ja saa niihin vastauksia. Opettaja ei välttämättä tallenna vastauksia minnekään, minkä vuoksi tulosten jatkoanalyysi on mahdotonta. Eikä opettaja edelleenkään tiedä, kuka katsoi videon ja kuka ei.

Tätä opetuksen vajavuutta paikkaamaan on syntynyt ihan uudenlaisia videopalveluita. Näiden palveluiden ideana on, että video on interaktiivinen eli se voi sisältää mm. kysymyksiä. Eikä palvelu rajoitu pelkästään siihen, että siinä on aktivoivia kysymyksiä: vastaukset myös tallentuvat, ja niitä voidaan analysoida.

Tällä hetkellä tässä sarjassa tunnetuimmat toimijat ovat Edpuzzle, Zaption ja eduCanon. Olen kuitenkin varma, että vastaavia palveluita syntyy lisää. Todennäköisesti myös oppimisympäristöihin tulee tällaisia videotehtäviä, ja videotehtäväpalvelut tulevat juttelemaan sujuvasti oppimisympäristön kanssa. Esimerkiksi Zaption on jo nyt mahdollista liittää osaksi oppimisympäristöä.

EDpuzzle

EDpuzzle on ilmainen ja sen avulla opettaja voi hakea videon muokattavaksi peräti 11 eri lähteestä. Valittuun videoon voidaan lisätä kokonaan oma ääniraita (esim. puhua koko video suomeksi), äänikommentti tai tehtävä. Tässä alla esimerkki, miltä video näyttää, kun opiskelija katselee sitä. Video on pysähtynyt kysymyksen kohdalle, ja ainoa tapa päästä eteenpäin on vastata kysymykseen, koska videon kelaus on estetty. Opiskelija ei siis voi kelata suoraan kysymyksen kohdalle tai videon loppuun.

edpuzzle

Opettajan näkymässä näkyvät kaikki vastaukset. Tekemässäni esimerkissä kysymys nro 1 on ollut helpoin, koska 40 % vastasi siihen oikein.

edpuzzle2

Opettaja näkee myös, ketkä eivät ole katsoneet videota (Jere ja Santi – Demo Student). Opettaja voi myös napsauttaa henkilön nimeä, jolloin hän näkee, kuinka kyseinen opiskelija on vastannut.

edpuzzle3

EdPuzzlen heikkoutena on, ettei se vielä ymmärrä ääkkösiä vastausvaihtoehdoissa.

bugi2

Zaption

Zaption tarjoaa kolmenlaista palvelua. Ilmaispalvelusta on rajattu pois joitakin toimintoja kuten esim. oman ryhmän luonti. Maksullisina palveluina tarjolla on yksittäisen opettajan lisenssi sekä kulukohtainen lisenssi (15 opettajaa). Zaption on hyvin samankaltainen kuin EDpuzzle. Siitä puuttuu äänitysmahdollisuus, mutta vastaavasti siinä on muita hyviä toimintoja. Yksi erikoisimmista on mahdollisuus piirtää suoraan videoon.

zaption3

Zaption tuottaa paljon dataa, ehkä hieman enemmän kuin EDpuzzle. Tehtyä interaktiivista videota voi käyttää kuka tahansa, eli ilmaisversiossa ei ole mahdollisuutta kontrolloida, kuka kysymyksiin saa vastata. Maksulliset versiot sisältävät mm. mahdollisuuden yhdistää oppimisympäristö ja Zaption.

eduCanon

eduCanon on ehkä kunnianhimoisin näistä kolmesta, koska siinä on selkeästi viety pisimmälle ajatus oppimisympäristön suuntaan. Täällä opettaja voi tehdä itsellensä luokan, johon hän liittää opiskelijansa. Lisäksi eduCanonissa pitää määritellä kalenteriin, mihin päivämäärään mennessä video on katsottava.

educanon

Vastausten analyysin osalta eduCanon ei tarjoa kilpailijoihinsa verrattuna mitään enemmän – vaan päinvastoin vähemmän. Sitä puolta eduCanon ei ole kehittänyt juuri lainkaan.

educanon2

eduCanon on peruskäytössä ilmainen, mutta halutessaan siihen voi ostaa lisää toimintoja.

Ovatko videotehtäväpalvelut valmiita tuotteita?

Kaikki kolme testaamaani videotehtäväpalvelua ovat vielä keskeneräisiä. Pahiten keskeneräisyys näkyy EDpuzzlessa, koska siinä eivät toimi kirjaimet å, ä ja ö. Lisäksi niistä jokainen toimii englanniksi eli opiskelija ei voi käyttää ympäristöä suomeksi. Oppilashallinta (käyttäjätunnukset, salasanat, luokat) on jokaisessa vielä keskeneräinen. Opettaja joutuu toimimaan erillisessä ympäristössä, johon hän sitten liittää opiskelijoitaan. Myös oppimisen analysointi on vielä keskeneräinen. Tulevaisuudessa toivottavasti nämä palvelut toimivat jopa siten, että opiskelija saa uusia harjoitustehtäviä sen mukaisesti, missä hän tarvitsee eniten harjoitusta.

Jari Sarja, verkkopedagogi