Ensipuraisu kopterikameraan

Kauko-ohjattavilla kopterikameroilla (multikopteri, quadkopteri, drone, rc-helikopteri…) voi kuka tahansa harrastaa ilmakuvausta. Otavan Opistolle hankittiin muutama viikko takaperin kopterikamera. Malli on tarkemmin Parrot Bebop Drone.

Tällaista multikopteria on periaatteessa helppo lennättää, koska siinä on yleensä neljä (voi olla kahdeksankin) vastakkaista roottoria. Tätä on hyvä verrata esimerkiksi helikopteriin, jossa on vain yksi kääntyvä roottori. Kun kopterissa on monta roottoria, se ei lähde kaatuilemaan tai kallistumaan. Sen anturit laskevat kopterin kallistuskulman ja korjaavat sitä tarvittessa. Kopterikameran lennättämisen helppous on jo todettu ja tätä keretty hyödyntämään muun muassa opetuksessa.

No onkos lennättämiseen mitään rajoitteita tai sääntöjä? Ensinnäkin laitteet muuttuvat harrastelennokeista miehittämättömiksi ilma-aluksiksi, jos niitä käytetään kaupallisiin tarkoituksiin. Tällä hetkellä kopterikameroille ei ole Suomessa yleistä säädöstä, vaikkakin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on tätä valmistellut jo pitkään. Näillä näkymin tarkempi määräys miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien lennättämisestä olisi tulossa syksyllä 2015. Muutamia rajoituksia toki on jo olemassa: kopterin tulee olla koko ajan näköetäisyydellä ohjaajasta eikä saa mennä yli 500 metrin päähän. Kopteria ei saa lennättää yli 150 metrin korkeudella eikä paikassa, jossa on runsaasti ihmisiä. Niitä ei saa myöskään ohjelmoida lentämään tiettyä reittiä omin avuin. Yksityisyyden suoja on isoin ongelma, kun esimerkiksi naapurin kopterikamera pörrää pihallesi ottamaan sinusta video- ja valokuvaa.

Parrot Bebop Drone
Parrot Bebop Drone

Sitten itse asiaan eli ensimmäiseen testilentoon. Lentäminen Parrot Bebop Drone ”nelikopterilla” oli yllättävän helppoa. Kun kopterin laittaa päälle, muodostaa se oman Wi-Fi hotspotin, johon lennättäjä voi liittyä omalla älylaitteellaan. Ennen tätä kannattaa kuitenkin puhelimeen tai tablettiin asentaa ilmainen FreeFlight 3 -sovellus (iOS ja Android). Tällä sovelluksella kopterikameraa tullaan lennättämään ja muutenkin kontrolloimaan. Tällä Dronella voi ottaa 14 megapikselin still-kuvia ja Full HD (1080p) videota. Kamera kuvaa laajalta 180 asteen alueelta ja ilman, että kuvaan tulee vääristymiä tai kalansilmäefektiä. Kopterissa on 8 Gt sisäistä muistia, mikä riittää vallan hyvin, koska yksi akku kestää sellaisen kymmenisen minuuttia lentoa. Lentokokemus oli yllättävän hyvä ja vakaa. Kelin mukaan kannattaa lennokkia lennättää, koska varsinkin tuulessa ohjaaminen muuttuu vaikeaksi. Ohjeista piti sen verran luntata, että aluksi sai 4 metrin korkeusrajoittimen otettua pois päältä sekä siirrettyä kuvatun materiaalin itselleen. Materiaali tosin siirtyy hieman hitaasti muodostetun Wi-Fi yhteyden kautta kopterista älylaitteelle. Kannattaa lisäksi olla tarkkana, kun siirtää suurempia videotiedostoja, etteivät ne täytä laitteen muistia. Muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia oli reittilentosuunnitelman tekeminen ja kotiinpaluutoiminto, jolla kopteri ohjautui itse lähtöpisteeseen. Nämä tehtiin älylaitteella ja kopterin sisäänrakennetun GPS-ominaisuuden avulla.

Kopterikamerat tulivat kuluttajamarkkinoille kunnolla muutamia vuosia sitten. Halvimmillaan kopterikameran voi saada jo muutamalla kympillä. Yleensä hinnat liikkuvat muutamissa satasissa ja tonnilla saa jo todella laadukkaan kopterikameran. Kopterikamerat yleistyvät kuluttajapuolella vauhdilla ja tulevat olemaan seuraava ”GoPro-ilmiö”. Mielenkiintoista nähdä mihin tarkoituksiin, millaisiksi ja minkä kokoisiksi nämä laitteet ovat kehittyneet esimerkiksi kymmenen vuoden päästä…

Markus Häkkinen, mediatuottaja