YouTube-videoiden mahdollisuudet

YouTube oli ennen paikka, jonne tallennettiin videoita ja jossa niitä katseltiin, jaettiin sekä kommentoitiin. Nykyään YouTube on paljon muutakin. Tästä kehityksestä hyötyvät ainakin oppimateriaalin tekijät. YouTube tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia parantaa videota. Se tarjoaa myös työkalut käännöksiin ja tekstin lisäämiseen suoraan videoon.

Videon parannukset

parannuksetNapsauttamalla kuvaketta ”Videon parannukset” pääsee muokkaamaan videota. Videota voi parantaa korjaamalla valotuksen ja värit yhdellä hiiren klikkauksella. Samoin on mahdollista poistaa kameran heiluminen. Lisäksi videota voi nopeuttaa tai hidastaa. Oppimateriaalin tekijän kannalta mielenkiintoisin videon parannuskeino on kuitenkin perinteinen leikkaaminen, koska sen avulla huonot tai tarpeettomat pätkät voi poistaa.

Leikkaaminen

YouTubessa on leikkaustyökalu, jonka avulla videon voi leikata suoraan verkossa. Tällainen leikkaus on kätevää silloin, kun videosta tarvitsee poistaa tarpeettomia osia, esimerkiksi videon alussa olevat kommentit kuten ”nyt on kamera päällä”.

youtube01

Tällainen leikkeen jakamiseen perustuva leikkaus pilkkoo leikkeet osiin, jolloin niitä voidaan käsitellä erillisinä. Pienet videoiden korjaukset onnistuvat tällä tavoin helposti. Yllä olevassa esimerkissä poistin videosta intron. Jos haluan siihen uuden intron, onnistuu sekin YouTuben videonmuokkausohjelmalla.

youtube02

Videonmuokkausohjelman avulla on mahdollista yhdistellä omia videoita. Jos uusi intro on valmiina YouTubessa, on se mahdollista liittää videon alkuun. Eli videoiden leikkaus ja yhdistäminen onnistuu suoraan YouTubessa.

Merkinnät

merkinnatMerkinnät ovat oiva keino lisätä videon informaatiota. Yleensä merkinnät on tehty valmiiksi editointiohjelmassa, mutta nyt kaiken voi tehdä suoraan YouTubessa. Tässä alla esimerkki, kuinka henkilön nimen voi liittää videoon.

youtube04

Videoon on mahdollista myös ”Yhdistä”-toiminnon avulla luoda linkkejä. Videossa voi olla esim. linkki toiseen videoon tai soittolistaan.

cc_youtubeTekstitykset

YouTube-videoihin voidaan lisätä tekstitys ihan samaan tapaan kuin mihin television osalta olemme jo tottuneet.

youtube_viimeinen

Jari Sarja, verkkopedagogi