Tallentavat piirtotekniset apuvälineet opetuksessa
Opettaja on perinteisesti opettanut liitutaulun avulla, kirjoittaen ja piirtäen. Vanhan sanonnan mukaan hyvän opettajan kädet ovat aina liidussa. Nykyään sanonta ei enää pidä paikkaansa, koska liitutaulu on jo jäänyt historiaan. Tilalle on tullut erilaisia piirtoteknisiä apuvälineitä, jotka mahdollistavat opettajan esityksen taltioinnin. Sisältötiimi päätti testata näitä uusia apuvälineitä. Otimme lähempään tarkasteluun seuraavat välineet, joita sitten tarvittaessa täydensimme mikrofonien, kosketuskynien ja tallennusohjelmien osalta.
- Smartboard (SMART 60wi, äänen tallennus Logitechin USB-headsetillä)
- Dokumenttikamera (QView QD700,äänen tallennus Logitechin USB-headsetillä, liikkuvan kuvan tallennuslaitteena Screencast-O-Maticin ilmaisversio)
- iPad ja pöytäteline (kokeilimme useita äänentallennuslaitteita)
- Kosketusnäyttö (Dell S2340T 23-Inch 10-point Multi-Touch Monitor, tallennuslaitteena Open Sankoré, lisäksi tarvittiin kosketuskynä)
Testauksen tuloksena syntyi välineiden eroja havainnollistava video.
Puheen taltiointi
Puheen taltiointia voidaan tehdä monella eri tavalla, mutta kätevintä on tallentaa ääni samalla laitteella kuin kuva, jolloin vältytään ylimääräiseltä työltä. Tablettien, kuten iPadin, oma mikrofoni on yllättävän hyvä, mutta se kerää paljon myös ympäriltä kuuluvia ääniä mukaan. Ongelma ei ole silloin suuri, kun äänitystila on riittävän hiljainen sekä kaiuton ja puhuja on riittävän lähellä mikrofonia. Tableteille on saatavilla runsaasti erilaisia mikrofoneja, ja erillisen etuasteen avulla siihen voidaan liittää minkälainen mikrofoni tahansa. Testasimme äänittää puhetta
- tabletin (iPad Air) omalla mikrofonilla
- Logitechin USB-headsetillä (PC-koneeseen liitettynä)
- tableteille/älypuhelimille tarkoitetulla minimikrofonilla
- erilliseen etuasteeseen (iRig Pre) liitetyllä langattomalla mikrofonisetillä (Sennheiser EW-100).
Voit kuunnella taltioinnin eroavaisuuksia videolta (ks. yllä). Äänenlaadullisesti parhaimman tuloksen tuotti langaton mikrofonisetti yhdistettynä etuasteeseen, mutta tällainen yhdistelmä voi olla huomattavan kallis. Laadukkaalla headsetillä saadaan eliminoitua äänitystilan ongelmia kuten kaikuisuutta. Tabletin omaa mikrofonia käytettäessä kannattaa valita pienikokoinen ja rauhallinen tila. Yllättäen tablettiin liitetty minimikrofoni tuotti vertailussa huonoimman tuloksen, mutta ongelmaksi muodostui luultavimmin sen suuntaavuus puhujasta poispäin.
Opettajan näkökulmasta
Erilaiset välineet vaikuttavat opetukseen yllättävän paljon. Helpointa on kirjoittaa kynällä ja paperilla ja vaikeinta on kirjoittaa Smartboardilla. Tilanne on aina vaan parempi mitä vähemmän laitteita on ympärillä.
Testauksen tulokset opettajan näkökulmasta:
- Tabletti. Kynä ja paperi, eikä tekniikasta tarvinnut huolehtia lainkaan. Todella helppoa ja mukavaa. Tämän tuotantotavan oppii nopeasti.
- Open Sancoré ja kosketusnäyttö. Open Sancoré on hyvä ohjelma, johon kannattaa perehtyä. Ongelmana oli kuitenkin kosketusnäytön liittäminen tietokoneeseen, jossa jo entuudestaan oli kaksi näyttöä. Lisäksi kosketuskynä ei yhtä helppo käyttää kuin tavallinen kuulakärkikynä.
- Dokumenttikamera ja Screencast O Matic. Laitteita turhan paljon ja kynä piti vaihtaa tussiin, koska muuten ei meinannut näkyä.
- Smartboard. Ehkä kalibrointiongelma, mutta kirjoittaminen oli yllättävän hankalaa. Oma haasteensa on myös olla taulun ääreessä luurit päässä.
Yhteenveto
Alla olevasta taulukosta näet tulokset tämän testin osalta. Voittajasta ei epäselvyyttä, eli tabletin avulla tallennus sujuu kätevästi ja helposti. Tosin tabletti ilman pöytätelinettä on tällaiseen tarkoitukseen lähes käyttökelvoton.
Markus Häkkinen, mediatuottaja
Jari Sarja, verkkopedagogi
Mikko Tarmia, mediatuottaja