WordPress-materiaalin päivittäminen
WordPressin oppimateriaali oli päivitettävä, koska materiaalissa WordPress oli versiossa 3, ja nyt mennään jo versiossa 4. Työn kannalta oleellisinta oli hyvä kuvankaappausohjelma ja kätevä taitto-ohjelma.
Taitto-ohjelmaksi valikoitui LibreOffice Writer, joka toimi loistavasti. Käytössäni oli Otavan Opiston materiaaleja varten tehty valmis sivupohja. Kanteen tarvitsi laittaan vain materiaalin perustiedot eli materiaalin ja tekijän nimi sekä sopiva kansikuva, joka tässä tapauksessa oli tietysti WordPressin logo. Otavan Opiston ja Creative Commonsin logo olivat valmiina omilla paikoillaan samoin kuin automaattinen sisällysluettelo. Tekstin tuottaminen olikin sitten helppoa eli tarvitsi vain valita onko kyseessä leipäteksti vai otsikko. Kuvat oli helppo lisätä, eivätkä ne lisäämisen jälkeen lähteneet vaeltelemaan.
Toinen tärkeä työkalu oppimateriaalin päivittämissä oli Snagit. Sillä oli helppo tehdä kuvankaappaukset ja tarvittaessa kuvaa pystyi muokkaamaan nopeasti (nuolet, tekstit jne). Snagit on maksullinen, mutta jos olisi pitänyt valita ilmaistyökalu olisin valinnut seuraavasta kolmikosta:
Hyvän kaappausohjelman vaatimuksena on, että sillä pitää voida rajata kaapattava alue jo kaappausvaiheessa. Toinen tärkeä ominaisuus on, että siinä voi valita tallennusmuodon, joka ei suttaannu varsinkaan tulostettaessa. Tällaisia tallennusmuotoja ovat gif ja png. Jpg-tallennusmuotoa en suosittele, koska yleensä kaapatuista kuvista tulee suttuisia.
Hyvillä työkaluilla työ sujui mukavasti, ja uusia kuvia kaappasin yli 300. Uutta tekstiä syntyi myös jonkin verran, ja osa vanhasta tekstistä jouti poistettavaksi. Merkkasin uudet ja muokatut tekstiosuudet kommentilla LibreOffice Writerissa, jotta oikolukijan tarvitsi lukea vain kyseiset kohdat. Luetutin myös yhden uuden sähköpostia koskevan luvun toisella henkilöllä, jotta varmistuin asian oikeellisuudesta.
Lopuksi materiaalin tarkistuksessa löytyi vielä taittoon liittyviä virheitä. Libre Officen kanssa on oltava tarkkana, että poistaa leikepöydän kautta tuodun tekstin muotoilut. Helpoiten se onnistuu, kun valitsee tekstin ja napsauttaa hiiren kakkospainikkeella vaihtoehtoa ”Poista suora muotoilu”.
Valmista materiaalia pääset katsomaan tästä linkistä.
Jari Sarja, verkkopedagogi