Piirrosanimaatio-ohjelmat testissä

Video on tehokas opetusväline, mutta puhuvaa päätä harva jaksaa kauaa katsella. Tätä puutetta voidaan paikata jättämällä puhuva pää pois ja tuomalla piirtäminen tilalle. Markkinoilla on useampia ohjelmia, joilla voi luoda tarinan vähän samaan tapaan kuin Kylli-täti teki televisiossa. Ideana on, että ruudulla näkyy piirrettävä tarina, ja mukaan voidaan lisätä äänikerronta tai musiikki. Tällaisia ohjelmista käytetään nimitystä whiteboard animation, joka on suomennettuna jotakuinkin sama kuin piirrosanimaatio. Alla on  VideoScribe-ohjelmalla tekemäni esimerkki. Valitsin hahmot ja tekstit ja ohjelma hoiti loput.

VideoScribe

VideoScriben kehitti Sparkol-niminen yhtiö vuonna 2012. VideoScribe pitää asentaa omalle koneelle, joka on joko Windows tai Macintosh. Ohjelmasta on saatavilla kokeiluversio seitsemäksi päiväksi. Asennuksessa ilmeni ensimmäisellä kerralla ongelmia, joten se piti tehdä kahteen kertaan. Sen jälkeen käyttökokemus oli varsin miellyttävä. Ohjelman käyttöliittymä oli helppo, koska siinä tarvitsi lähinnä säätää vain piirrosaikaa, joka oli oletuksena aivan liian pitkä. Alla olevassa kuvassa palikka piirretään neljässä sekunnissa.

kuvaruudunnauhoitus_22 2015-10-29 12.33

VideoScribeen pystyy tuomaan omia kuva, ja ohjelma ehdottaa, kuinka tämän kuvan voisi piirtää. Tosin GIF-kuvat ohjelma laittaa sellaisenaan eli niitä ei piirretä lainkaan. VideoScribe sisältää valmista musiikkia, jonka voi liittää esitykseen. Myös äänittäminen on mahdollista, eli voit lisätä selostuksen esitykseesi. Yksi erikoinen piirre ilmeni: tekstiin ei voinut lisätä å-kirjainta. Muut kirjaimet eivät tuottaneet ongelmia. Ohjelman hinta on halvimmillaan 11 euroa kuukaudessa. VideoScribe on saatavilla myös tablettietokoneille, jolloin sen hinta on 4-5 euroa.

GoAnimate

goanimate2GoAnimate ilmestyi markkinoille jo vuonna 2007 ja on nyt ensimmäisenä siirtymässä uuteen tekniikkaan eli HTML5:een. Muut tässä kirjoituksessa esitellyt ohjelmat ovat vielä vankasti kiinni FLASH-teknologiassa, joka alkaa olla jo hyvin vanhentunutta tekniikkaa. GoAnimate tarjoaa kokeiluversion käyttöön 14 päiväksi. GoAnimate ei vaadi minkäänlaisen ohjelman asentamista, koska kaikki tapahtuu verkossa web-selaimen avulla. Ohjelman käyttö vaatii aluksi hieman totuttelua, koska siinä on hyvin paljon valmiita malleja. Lisäksi ohjelma animoi myös hahmoja esim. kävelemään, puhumaan tai heiluttamaan kättään. GoAnimate on paljon enemmän kuin piirrosanimaatio-ohjelma. Tämän vuoksi esim. äänen lisääminen noudattaa erilaista logikkaa kuin muissa ohjelmissa. Missään ei ole sellaista painiketta kuin äänen lisäys. Mutta klikattuasi hahmoa voit lisätä hahmolle äänen, tosin sekin löytyy vasta välilehdeltä ”dialog”.

goanimate1

Ohjelman monipuolisuuden vuoksi kestää hieman ennen kuin siltä löytää ne perinteiset piirrosanimaatiot. Loppupelissä ohjelman käyttö on kuitenkin hyvin sujuvaa. Ohjelman hinta on 39 dollaria kuukaudessa.

PowToon

PowToon on ollut markkinoilla vuodesta 2012 ja se on saanut laajan suosion johtuen siitä, että se tarjoaa myös ilmaisversion. PowToon toimii selaimen kautta eli mitään ohjelmia ei tarvitse asentaa. PowToon tarjoaa myös oikoteitä eli jos ei jaksa suunnitella omaa animaatiotaan niin voi muokata jonkun toisen tekemää animaatiota. Kokeilin tätä tapaa ensimmäiseksi, ja tuloksen näet alla.

Ohjelman käytön oppiminen oli hieman hankalaa, mitä lisäksi haittasi FLASH-liitännäisen kaatuminen. Toisaalta ohjelmassa oli myös sellaista mitä muissa ohjelmissa ei ollut eli kuvia oli mahdollisuus hakea suoraan Flickristä.

kuvaruudunnauhoitus_23 2015-10-29 14.11

PowToonin valttina on ilmaisversio, joka mahdollistaa jopa videon tallentamisen YouTubeen. Käyttöliittymä on erikoinen, koska ruudulla näkyvä kohtaus pitää ensin valita vasemmasta palkista ja vasta sen jälkeen sitä muokataan. Eikä muokkaaminen sittenkään ole kovin intuitiivista.

pwton2

PowToonin yksi erikoisuus on käsi, joka tuo ja vie kuvia näytölle. Katso tämä video nähdäksesi esimerkin. PowToonin Pro -versio maksaa 59 dollaria kuukaudessa. PowToonille löytyy myös Android-applikaatio.

Yhteenveto

Alla olevasta taulukosta näet tulokset tämän testin osalta. Voittaja on niukasti PowToon johtuen lähinnä hinnasta. Jos kukkaron nyörejä raskii raottaa 11 euroa kuukaudessa, on valinta ehdottomasti VideoScribe. VideoScribe piirtää kauniisti myös kuvat, jotka lisäät ohjelmaan. Vaativa käyttäjä, joka haluaa varsinaisen animaatio-ohjelman, jossa hahmot esim. kävelee, odottaa kunnes GoAnimate on kokonaisuudessaan muuttunut HTML 5 pohjaiseksi.

taulukko

Jari Sarja, verkkopedagogi