Liikuntakurssi verkossa
Liikunnan ryhmäkurssin pitäminen verkossa kuulosti korviini mahdottomalta tehtävältä. Onnekseni otin kuitenkin haasteen vastaan.Ryhmäkurssin idea on, että ryhmä opiskelee verkossa yhtä aikaa tiettynä ajanjaksona. Tämä ei ollut se varsinainen haaste vaan pikemminkin vahvuus. Kurssi on suoritettava tiettynä aikana, jolloin sitä ei voi jättää vain roikkumaan. Lisäksi ryhmäkurssilla on mukana pieni sosiaalinen aspekti, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen niille, jotka sitä kaipaavat. Nonstop-kurssilla opiskelijat ilmoittautuvat kurssille ja suorittava sen täysin omaan tahtiinsa, jolloin vuorovaikutuksen mahdollisuudet ovat minimaaliset.
Kurssin pääasiallisen rungon muodosti liikuntapäiväkirja, jota opiskelijat pitivät koko kurssin ajan eli neljä viikkoa. Liikuntapäiväkirjan ideana oli, että sen avulla opiskelija voi seurata liikkumisensa määrää viikkotasolla. Toisaalta se on opettajalle myös keskeinen informaation lähde arviointia varten. Liikuntapäiväkirjan ideana on myös motivoida opiskelija liikkumaan, koska siihen kirjattiin liikuntamuoto, liikunnan määrä ja tuntemukset.
Oma kuntokuurini jatkuu vielä, vaikka kurssi loppuukin. Kurssi oli hyvänä tukena projektilleni ja todennäköisesti ilman liikuntapäiväkirjaa olisin luovuttanut kesken kaiken. Ehdottoman hyvä kurssi näin ”vapaa-ajan” kannalta
Liikuntapäiväkirja kannusti myös monipuolistamaan liikkumista. Luovia ratkaisuja syntyi useampia. Yksi keksi, että bussien oltua lakossa, yo-kirjoituksiin pääsee jalan. Toinen suoritti kuntopiirin ystävänsä kanssa kotonaan ja kolmas hyödynsi perheliikunnan, kun oli lasten kanssa liikkunut koko päivän.
Ajattelin sen riittävän päivän liikunnaksi kun viiden lapsen kanssa pelailin muunmuassa jalkapalloa ja polttopalloa.
Kurssilla oli käytössä myös tavallinen oppimispäiväkirja, jonne opiskelijat kirjoittivat kurssin aikana vähintään viikottaisen merkinnän. Oppimispäiväkirjat sisälsivät pohdintaa myös sellaisesta liikunnasta, jota ei liikuntapäiväkirjaan merkitty. Kurssi innosti esim. pohtimaan työpaikalla tapahtuvaa liikuntaa ja jopa mittaamaan sen määrää askelmittarilla.
Töissä keskustelimme yleisesti liikkumisesta ja päätimme tehdä testin töissä liikkumisesta.
Liikuntapäiväkirjan lisäksi kurssilla oli lyhyitä tehtäviä, jotka liittyivät liikuntaan yleisellä tasolla. Tehtävissä pyydettiin teoriatiedon lisäksi opiskelijan omia havaintoja asiaan liittyen. Näiden lyhyiden kysymysten kautta oli tarkoitus lisätä opiskelijoiden teoriatietoutta ja toisaalta myös oman kehon havainnointia. Urheilua harrastaville käsitteet olivat tuttuja ja vastaukset löytyivät ilman hakukoneen apua.
Joillekin kurssin lyhyet tehtävät antoivat kimmokkeen pohtia ilmiötä hyvinkin laajasti, vaikka esseen pituinen vastaus ei ollut vaatimuksena.
Tein bilsan tehtävää viikonloppuna, joka sattumalta raapaisi tuon ATP:n osalta maitohapottumista liikunnassa. [..] Taisi tulla tehtävään vähän biologista näkökulmaa liikaa, mutta sieltähän se kaikki lähtee (soluista siis).
Aiheeseen oli kyllä todella mielenkiintoista perehtyä ja syvennyin lukemaan keskustelupalstoilta ihmisten kokemuksia aiheesta […] Tehtävän myötä uskon, että ymmärrän nyt vihdoin lämmittelyn merkityksen ja viitsin nähdä siihen vaivaa ja ennen kaikkea aikaa.
Arvioinnissa liikunnan todentamiseen vaadittiin vain liikuntapäiväkirjan pitäminen. Osa opiskelijoista oli dokumentoinut liikuntansa myös digitaalisen keinoin ja ilmoitti, kuinka opettaja voi käydä tarkistamassa esim. juoksureitin. Tekniikan vahva tuleminen liikuntasektorille näkyi myös siten, että liikuntapäiväkirjassa oli sykkeeseen ja kalorinkulutukseen liittyviä tietoja.
Kokonaisarvio kurssista on niin opettajan kuin opiskelijoiden mielestä postiiivinen. Liikuntakurssin ideana on, että liikutaan ja tutustutaan omaan kehoon kuin huomaamatta ilman, että asiaa käydään opettajajohtoisesti läpi. Motivaattoriakaan ei tarvita, koska kaikki lähtee omasta itsestä.
Vaikka en ole vielä oikein saanut sitä kuuluisaa mielihyvän ryöppyä liikunnan jälkeen ja olen ennen jopa tiuskinut, että ”liikunta saa mulle vaan huonon olon” niin nyt luulen, että pääsin edes vähän lähemmäs sitä endorfiinihumalaa.
Päivittäiset, järjestelmälliset kävelylenkitkin ovat minulle plussaa ja paransivat opiskelun tehokkuutta.
Opettajan näkökulmasta kurssi toimi hyvin ehkä siksi, että opiskelijoilla oli päävastuu tavoitteista ja suoritustavoista. Tällä kertaa menetelmä toimi erinomaisesti ja opiskelijat suoriutuivat hyvin myös kurssin tehtävistä. On myös huomattava, että heidän viikkoittainen liikunnanmääränsä oli kiitettävällä tasolla. Huolet siitä, että tietokone ja internet vähentävät liikunnan määrää, ovat ainakin näiden kurssilaisten osalta vahvasti liioiteltuja.
Jari Sarja, verkkopedagogi
Kuvat Pixabay CC0 Public Domain / UKK
Paluuviite: Vihdoinkin videot oppimispäiväkirjoihin? | MATSKULA