Vihdoinkin videot oppimispäiväkirjoihin?

Verkossa olevista oppimispäiväkirjoista on puhuttu siitä saakka, kun opiskelu verkossa on ollut mahdollista eli 1990-luvulta saakka. Niiden kehitys on tosin ollut laimeaa, koska oppimispäiväkirjat ovat aina olleet samanlaisia eli tekstiä eri muodossa. 

Oppimispäiväkirjat nousivat maassamme laajempaan tietoisuuteen viimeistään sen myötä, kun Kirjayhtymä julkaisi kirjan Aktivoiva opetus vuonna 1991. Kirjassa esitellään 38 erilaista, opiskelijaa aktivoivaa työtapaa. Oppimispäiväkirja esitellään kirjassa seuraavasti.

Oppimispäiväkirja (engl. log, journal) tarkoittaa, että opiskelijat kirjaavat muistiin omaksumiaan asioita ja oppimiskokemuksiaan […] Opiskelijat käyttävät seminaari-istunnon lopussa 10 minuuttia kirjoittamalla aiheista ”Mitä opin”, ”Ajattelen, että” ja ”Haluaisin kysyä”. […] Opettaja saa näin tietoa siitä, miten hänen opetuksensa menee perille. Opiskelijat taas hyötyvät siten, että he voivat jäsentää oppimaansa päiväkirjojen avulla ja seurata oman ajattelunsa kehittymistä. (Lonka & Lonka 1991, 35.)

paivakirja2Välineiden kehittymisen myötä on odotettavissa, että koulutuksen maailmassa myös videoiden käyttö yleistyy oppimispäiväkirjoissa. Internetin alkuvaiheessa oli jo saavutus sinänsä, että tietokoneella kirjoitettu teksti saatiin näkymään jossakin muualla kuin omalla koneella. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa kännykällä voidaan kuvata, muokata ja jakaa videoita. Videon jakamisen osalta YouTube on selvä ykkönen, ja sen etu esimerkiksi Vlogiaan verrattuna on mahdollisuus piilottaa video, jolloin vaikkapa vain opettaja voi nähdä sen.

Videoiden sisällyttäminen oppimispäiväkirjoihin olisi hyvin luontevaa esimerkiksi liikunnan verkkokursseilla. Video on nopea tapa dokumentoida juoksulenkki, sieniretki, koripallon pelaaminen jne. Aineisiin, jotka painottuvat pelkästään teoriaan, videokerronta tuo kokonaaan uuden esitystavan. Nykyaikana ei nousta kuuluisuuteen kirjoittamalla vaan tekemällä videoita. Videon voimasta ovat osoituksena mm. Justimusfilms ja Saara. Ensimmäinen nousi YouTuben kautta koko Suomen tietoisuuteen ja jälkimmäinen jopa koko maailman tietoisuuteen.

Kyse ei ole siitä, että oppimisalustoja tarvitsisi oleellisesti muuttaa. Riittää, että niihin voidaan lisätä linkkejä YouTube-videoihin. Jotta YouTube-videon tekeminen ja lisääminen oppimispäiväkirjaan on mahdollista, on tehtävä toimenpiteitä.

  • Perusta YouTube-tili.
  • Perusta oma YouTube-kanava.
  • Hanki kamera (webkamera, tabletti, kännykkä).
  • Lataa tai jaa video YouTubeen.

YouTube-tili

youtube1YouTube-tili kannattaa luoda siten, että luo itselleen gmail-sähköpostiosoitteen. Jos käyttäjällä on jo Gmail-osoite, voi hän kirjautua tilinsä tunnuksilla. Tilin luominen onnistuu esim. YouTuben sivuilla. Oikeassa yläkulmassa on painike ”Kirjaudu sisään”, jota napsauttamalla pääsee luomaan itselleen tilin. Sen jälkeen avautuu näkymä, jossa linkki ”Luo tili”.

youtube2

Tilin perustaminen ei vielä riitä, vaan on luotava kanava YouTubessa. Kirjaudu sisään ja napsauta valikosta kohtaa ”Oma kanava”, jonka jälkeen voit luoda itsellesi kanavan.

youtube3

Huom.! Kanavaa ei tällä hetkellä voi luoda Androidin tai iOS:n YouTube-sovelluksissa, joten tähän tarkoitukseen on käytettävä YouTubea tietokoneessa tai mobiilisivustossa. Lisätietoja:

https://support.google.com/youtube/answer/1646861?topic=3024170&hl=fi

Video YouTubeen

youtube5Video kannattaa tallentaa YouTubeen siten, että linkki on piilotettu. Sillä tavoin on mahdollista määritellä, että vain linkin tietävät voivat nähdä videon. Sitten lisätään kyseinen linkki oppimispäiväkirjaan, ja vain opiskelija ja opettaja voivat nähdä videon. Tämä menettely takaa sekä yksityisyyden että julkisuuden eli vain ne, joilla on linkki, voivat nähdä videon.

Lähteet

Lonka, K & Lonka, I. (1991). Aktivoivia ja prosessipainotteisia työtapoja Aakkosellinen hakemisto. Teoksessa Aktivoiva opetus. Käsikirja aikuisten ja nuorten opettajille. (Toim.) Lonka, K & Lonka I. Kirjayhtymä: Helsinki, 28-45.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Kuvat Pixabay CC0 Public Domain / UKK