Tee piirrosvideot itse

syvatty_vesivariPiirrosvideoiden ideana on, että ruudulla näkyy piirrettävä tarina, ja mukaan voidaan lisätä äänikerronta tai musiikki. Ne ovat eräänlainen digiversio Kylli-tädistä. Ohjelmissaan Kylli-täti eli Kylli Koski kertoi satua samalla maalaten vesiväreillä sen kuvitusta vieressään olevalle paperille. Kylli-tädin kertomia satuja on kuultavissa ja nähtävissä Ylen elävässä arkistossa.

Piirrosvideoita kutsutaan usein RSA animate -videoiksi, koska Royal Society for the encouragement of Arts synnytti eräänlaisen ilmiön. Tämä kuninkaallinen taideseura keksi kuvittaa piirtämällä tunnettujen ajattelijoiden puheita. Videoista tuli YouTubessa hyvin suosittuja. Videot olivat niin koukuttavia, että puhuttiin jopa hypnoottisesta kiinnostuksen herättämisestä. Tavalliset puheet heräsivät eloon ja syntyi uusi tapa kertoa tarinoita. Alla muutamia esimerkkejä kyseistä videoista

Piirrosvideon osoittauduttua varsin toimivaksi tavaksi kertoa tarinoita, saavutti se suuren suosion mainostajien keskuudessa. Oppimateriaalituotannon puolella menetelmää ei ole käytetty samassa mittakaavassa. Syynä siihen on ollut tuotantotavan vaativuus, koska pitää osata piirtää ja toisaalta myös editoida videota. Nykyisin on kuitenkin olemassa erilaisia piirrosanimaatio-ohjelmia, joista kirjoitin aiemmassa blogikirjoituksessani Piirrosanimaatio-ohjelmat testissä.

Kuinka teen piirrosanimaatiovideon itse?

Piirrosanimaatio-ohjelmaksi suosittelen VideoScribeä, koska siitä on saatavilla kokeiluversio seitsemän päivän ajaksi. Lisäksi ohjelman voi ostaa esim. vain kuukauden ajaksi hintaan 20 euroa. Kannattaa tosin muistaa perua tilaus, jotta VideoScribe ei automaattisesti laskuta myös seuraavaa kuukautta.

Lisää kuvia ja tekstiä

Ohjelman käyttöliittymä on yksinkertainen, koska tärkeimmät toiminnot löytyvät ylhäältä työkaluriviltä.

vbe01

Videoscribe sisältää paljon valmiita kuvia, jotka on luokiteltu aihepiireihin. Kuvia voi myös hakea englanninkielisten hakusanojen avulla.

vbe_02

Tekstityökalu toimii siten, että teksti kirjoitetaan laatikkoon. Mikäli oletusfontti ei miellytä, kannatta napsauttaa painiketta, jolla pääsee valitsemaan itselle mieluisen fontin.

vbe_03

Kompastuskivet

VideoScriben käyttö on helppoa, mutta tässä pari vinkkiä käyttöä helpottamaan. Piirrosajat ovat aivan liian pitkiä. Ne kannattaa lyhentää 3-4 sekuntiin.

vbe_04

Toinen ongelma on, että oletuksena zoomaus on päällä. Tämä voi aiheuttaa ongelmaa silloin, kun halutaan tarinan etenevän ikään kuin ruutu kerrallaan. Mikäli haluaa tällaisen perinteisen tarinnankerrontatavan, kannattaa kamera aina lukita näkymään jokaisen ruudun kohdalla.

vbe_05

Ruudun saa aina tyhjäksi napsauttamalla piirtoaluetta hiirellä ja sen jälkeen vetämällä hiiren nappi pohjassa vasemmalle.

Hienosäätöä

VideoScribessä on mahdollista valita piirtämistapa. Näihin asetuksiin pääsee käsiksi napsauttamalla kuvan kohdalla painiketta ”Change properties of the element”.

vbe_06

Seuraavassa näkymässä napsautetaan käden kuvaketta.

vbe_07

Tämän jälkeen avautuu näkymä, josta voi valita millainen käsi tai tussi piirtää. Käden ja tussin voi myös jättää kokonaan pois (ylärivin kolmas laatikko vasemmalta, joka on tyhjä).

vbe_08

Lisää äänikerronta tai musiikki

Valmiiseen esityksen voi nauhoittaa äänikerronnan, jolloin esitys esitetään pienessä ikkunassa samalla kun nauhoitus tapahtuu. Toinen mahdollisuus on valita esitykseen jokin musiikki.

vbe_09

Lopputuloksen voi ladata ohjelman kautta suoraan YouTubeen. Painike löytyy oikeasta yläkulmasta.

vbe10

Alla minuutin mittainen esimerkki VideoScribellä tehdystä esityksestä, jossa kerrotaan mitä eroa on datalla, informaatiolla ja tiedolla.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Kuvituskuva Pixabay CC0 Public Domain / UKK