Ilmaiset ruudunkaappausohjelmat

Ruudunkaappaus, englanniksi screenshot tai screen capture, on digitaalinen kuva siitä, mitä näkyy tietokoneen ruudulla. Parhaimmat ruudunkaappausohjelmat mahdollistavat lisäksi kaapatun kuvan muokkauksen, joka useimmiten tarkoittaa esim. nuolien ja tekstin lisäämistä.

Minulla on useamman vuoden kokemus ruudunkaappausohjelmien hyödyntämisestä työssäni. Viime aikoina olen käyttänyt maksullista Snagit-ohjelmaa, joka oli korvaamaton apuväline esim. tehdessäni WordPress-opasta. Välillä eteeni tulee tilanteita, joissa kysellään ilmaisia, mutta laadukkaita ruudunkaappausohjelmia. Toisaalta, käytän minäkin ilmaisia ohjelmia, kun en ole työkoneellani. Nykyisin ilmaiset ruudunkaappausohjelmat alkavat olla niin hyviä, että niillä pystyy tekemään vaativiakin projekteja. Lisäksi ne kehittyvät koko ajan, minkä vuoksi niitä kannattaa tutkia lähemmin. Toisaalta on huomioitava, että osa ilmaisista kuvankaappausohjelmista rajoittaa käytön vain yksityiskäyttöön.

Tietokoneiden näppäimistössä on perinteisesti ollut Print Screen -näppäin (usein lyhennetty PrtScr), jonka avulla on voinut kaappaa kuvan näytön näkymästä. Kuva on tallentunut  leikepöydälle, josta sen on voinut liittää esim. kuvankäsittelyohjelmaan. Print Screen -näppäimen avulla kuvankaappaus on hidasta ja kömpelöä, minkä vuoksi käyttöjärjestelmistä löytyy nykyään ruudunkaappaustoiminto. Ubuntulla kyseinen ohjelma on nimeltään  ”Kuvakaappaus”, Windows 7:llä ohjelma on ”Leikkaustyökalu” ja Windows 8:lla ”Kuvankaappaustyökalu”. Macintoshissa kuvankaappaus leikepöydälle onnistuu seuraavilla näppäinyhdistelmillä.

  • Command-Control-Shift-3: Kuvankaappaus koko näytöstä
  • Command-Control-Shift-4, valitse alue: Kuvankaappaus valitusta alueesta
  • Command-Control-Shift-4, välilyönti, klikkaa ikkunaa: Kuvankaappaus ikkunasta

Vaikka käyttöjärjestelmät huomioivat ruudunkaappaustarpeen, on tälläkin saralla jäänyt tilaa kehitellä hyviä ruudunkaappausohjelmia. Hyvän kaappausohjelman vaatimuksena on, että sillä pitää voida rajata kaapattava alue. Toinen tärkeä ominaisuus on, että siinä voi valita tallennusmuodon, joka ei suttaannu varsinkaan tulostettaessa. Tällaisia tallennusmuotoja ovat GIF ja PNG. JPG-tallennusmuotoa en suosittele, koska yleensä kaapatuista kuvista tulee suttuisia. Kolmas tärkeä seikka, joka kannattaa huomioida, on kaapatun kuvan muokkausmahdollisuudet.

Snip

Snip on Microsoftin kehittämä työkalu, jonka erikoisuus on, että kuvankaappaukseen voi lisätä myös äänen. Snipin sivuilla on lukuisia esimerkkejä, mihin kaikkeen ohjelmaa voi käyttää. Ohjelman käyttö perustuu siihen, että ohjelman ollessa käynnissä on näytön yläreunassa ohjelman hallintapaneeli. Sen saa näkyviin viemällä hiiren ylös keskelle näyttöä. Sen jälkeen voi valita, kaappaako kuvan, piirtääkö kuvaa vai ottaako kuvan webkameralla.

Screenshot_1

Ohjelmaa voi käyttää myös pikanäppäimen (eng. hotkey) avulla. Pikanäppäimen voi valita kohdasta ”Settings”. Snip on siitä erikoinen, että pikanäppäimen voi myös määritellä kuvan piirtämiselle webkameralle.

Screenshot_2

Ohjelman ainut merkittävä heikkous on, ettei se kaappaa hiirenosoitinta, eikä sitä voi valita kirjastosta jälkikäteen.

Greenshot

Greenshot on avoimen lähdekoodin ohjelma. Käyttöliittymä on vanhanaikainen, mutta toimintoja on todella runsaasti. Greenshot kaappaa myös hiiren osoittimen ja kaapatun kuvan muokkausmahdollisuudet ovat todella runsaat. Kaiken kruunaa se, että kuvan voi tallentaa lukuisiin erilaisiin tiedostomuotoihin.

2016-02-25_23-05-19

Gadwin PrintScreen (Freeware)

Gadwin PrintScreenin ilmaisversio on varsin kätevä ruudunkaappausohjelma. Sen ainut merkittävä heikkous on muokkausmahdollisuuksien puute. Ohjelma kylläkin mahdollistaa varjostusefektin lisäämisen kaappausvaiheessa. Alla esimerkki ruudunkaappauksesta, jossa varjo mukana. Gadwin PrintScreen ottaa kätevästi mukaan myös hiiren osoittimen

Screen Shot 02-25-16 at 02.46 PM

Huom.! GadwinPrintScreenin ilmaisversion käyttöehdoissa mainitaan ainoastaan yksityiskäyttö.

Crossplatform ratkaisut

Crossplatform ratkaisujen ideana on, että ohjelmat toimivat useammalla kuin yhdellä käyttöjärjestelmällä. Ruudunkaappausohjelmien saralla näyttää olevan niin, että ohjelmat toimivat sekä Windowsissa että Macintoshissa. Alla kaksi ohjelmaa, joita suosittelen.

Jing

Jing  on Techsmithin kehittämä todella hyvä ja helppokäyttöinen ohjelma, joka toimii niin Macilla kuin Windowsillakin. Kuvat voi tallentaa suoraan leikepöydälle ja kuvia voi myös editoida. Jing on aina valmiina, eli sitä pääsee käyttämään ruudun yläreunassa olevasta keltaisesta pallukasta. Kun pallukan päälle vie hiiren, avautuu Jingin käyttöliittymä.

jing

Jingin heikkous on lähinnä siinä, ettei se kaappaa hiiren osoitinta, ja editorissa muokkausmahdollisuudet ovat rajalliset.

LightShot

Lightshot on yksinkertainen ohjelma, jonka käytön oppii nopeasti. Kuvankaappaus tapahtuu napsauttamalla Print Screen -näppäintä. Sitten määritellään kaapattava alue, jonka jälkeen kuvaan voi lisäillä esim. nuolia ja tekstiä. Lopuksi valmis kuva tallennetaan tai jaetaan. Alla esimerkki siitä, kuinka prosessi toimii. Kuvan alareunassa näkyvät painikkeet, joilla kaappauksen voi jakaa, tulostaa tai tallentaa. Oikeassa reunassa on muokkaustyökalut.

Screen Shot 02-25-16 at 03.21 PM

LightShot on kätevä työkalu, mutta sekin jättää hiiren osoittimen pois kaappauksesta. LightShotille on tehty käyttöoppaat videomuodossa. Niihin kannattaa tutustua.

Mitä jäi käteen?

Tämän tutkailun myötä minulle selvisi, että moni ilmainen ruudunkaappausohjelma on ilmainen vain yksityiskäytössä. Tässä kirjoituksessani on mukana yksi sellainen ohjelma eli GadwinPrintScreen. Täysin uusi tuttavuus oli Snip, jota voin suositella Windowsin käyttäjille. Jing on perinteisesti ollut loistava ohjelma crossplatfom-kategoriassa, mutta mielestäni Lightshot on sitäkin parempi.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva: Pixabay CC0 Public Domain / UKK