Screencastify nauhoittaa
Ruudunnauhoitukseen on monia ilmaisia työkaluja, mutta niissä kaikissa on puutteita. Nyt Google on pistänyt oman lusikkansa soppaan ja tuonut markkinoille Screencastifyn.
Screencastify asennetaan osaksi Chrome-selainta ja se integroituu kätevästi Google Driveen ja YouTubeen. Voit nauhoittaa kaikki mitä kuvaruudullasi tapahtuu, ja voit myös nauhoittaa webkameran kuvaa. Lopputuloksen voit tallentaa tietokoneellesi tai Google Driveen. Myös julkaiseminen suoraan Youtubeen on mahdollista. Ilmaisversiolla voit nauhoittaa 10 minuuttia, mutta 20 euron kertamaksulla voit nauhoittaa pidempäänkin. Ilmaisversiossa videon yläreunaan tulee teksti ”Powered by Screencastify Lite”.
Ohjelma saa asennettua helpoiten siten, että avaa Chrome-selaimen ja menee osoitteeseen https://www.screencastify.com/. Siellä on iso ”Install Now” painike, jota napsauttamalla pääsee asennukseen.
Sen jälkeen napsautetaan painiketta ”Lisää laajennus”.
Sitten kaikki on valmista. Chrome-selaimen oikeassa yläreunassa näkyy painike, jota napsauttamalla pääsee aloittamaan nauhoituksen.
Seuraavaksi määritellään kameran käyttöoikeus ja tallennuspaikka, joka on joko oman koneen kiintolevy tai Google Drive.
Tämän jälkeen näytetään video musiikin kera aiheesta Screencastify. Asennus ja asetukset on nyt tehty eli varsinainen nauhoitus voi alkaa. Pääset aloittamaan nauhoituksen napsauttamalla Screencastifyn painiketta selaimen yläreunassa. Sitten säädät nauhoituksen asetukset kohdilleen.
Ylimmäisenä on kohteen valinta eli mitä nauhoitetaan. ”Tab” tarkoittaa Chromen välilehteä. Tämä valinta on kätevä, kun nauhoitetaan esim. selainpohjaisten ohjelmien käyttöä kuten julkaisujärjestelmä WordPress ja oppimisympäristö Moodle. Keskimmäinen valinta ”Desktop” nauhoittaa yksittäisiä ohjelmia, jotka ovat sillä hetkellä avattuina. Viimeinen kohta eli ”Cam” nauhoittaa webkameran kuvaa.
Sen alapuolella on ääneen liittyvät asetukset, jossa voidaan valita mikrofoni ja säätää sen voimakkuutta.
Kolmantena kohtana on Video, jossa valitaan. näkyykö webkameran kuva nauhoituksessa vai ei. Jos se laitetaan näkyviin, voidaan vielä valita, missä se näkyy. Oletusarvoisesti sen sijainti on alhaalla oikealla.
Viimeinen valinta koskee sitä, näytetäänkö esikatselukuvaa vai ei. Suosittelen esikatselun sallimista, koska samassa näkymässä ovat myös pause ja stop painikkeet. Muussa tapauksessa nauhoitus joudutaan lopettamaan menemällä samaan kohtaan kuin mistä se käynnistettiin.
Sitten kaikki on valmista nauhoittamista varten.
Kun nauhoitus lopetetaan, avautuu video välittömästi katsottavaksi. Videon yläpalkissa on painikkeita, joilla voi tehdä valinnan sen mukaan mitä nauhoitukselle halutaan tehdä. Nauhoituksen voi esim. jakaa Youtubeen kohdasta ”jaa nauhoitus”.
Maksullisessa versiossa nauhoituksen pienimuotoinen editointi on myös mahdollista. Voit leikata ja rajata videota.
Plussat ja miinukset
Screencastifyn eduksi on laskettava, ettei se vaadi Javaa tai Flashiä. Lisäksi siinä on hyvä yhteys YouTubeen ja Google Driveen. Ohjelmaa ei kuitenkaan voi kutsua helppokäyttöiseksi, koska ensin pitää olla Chrome-selain, johon sitten asennetaan lisäohjelma. Nauhoituksen voi tallentaa, mutta siinä ei voi valita tallennusmuotoa vaan on tyydyttävä muotoon, jota harva video-ohjelma osaa avata eli ”Webm”. Ehkä suurin heikkous on kuitenkin se, ettei ohjelmassa voi valita nauhoitettavan alueen kokoa.
Yhteenvetona voin todeta, että Screencastify painii samassa sarjassa Screencast-O-Maticin kanssa. Molemmat ovat hyviä valintoja, kun etsitään ilmaista ruudunnauhoitusohjelmaa. Ilmaisversioista Screencast-O-Maticin versio on vielä toistaiseksi näistä kahdesta minun ykkösvalinta. Maksullisten versioiden osalta Screencastifyn hinta on edullisempi kuin Screencast-O-Maticin hinta. On myös mielenkiintoista nähdä, että mikä on Googlen lanseeraaman Webm-tiedostomuodon tulevaisuus.
Jari Sarja, verkkopedagogi
Paluuviite: Kätevä lisäosa PowerPointiin | MATSKULA
Paluuviite: Webinaari: Google Classroom |