Sarjakuvaohjelmat

Sarjakuvia käytetään opetuksessa vähän tai ei lainkaan. Sarjakuva on kuitenkin varsin tehokas tapa kertoa tarinoita. Tarina avautuu nopeasti, koska kirjaan verrattuna tekstiä on vähän. Tarina vahvistuu yksinkertaisen kuvakerronnan myötä ja mielikuvitukselle jää tilaa.

Digitalisaation myötä sarjakuvia voidaan tehdä erilaisten ohjelmien ja apsien avulla. Myös netistä löytyy lukuisia sivustoja, joissa voi tehdä sarjakuvia. Nykyään sarjakuvan voi tehdä myös henkilö, joka ei osaa lainkaan piirtää, koska hahmot ovat valmiina. Joissakin sovelluksissa on jopa mahdollista käyttää suoraan tavallisia valokuvia.

datainformaatiotieto

Comic Life 3

Etsittäessä kohtuuhintaisia ohjelmia, joilla voi tehdä sarjakuvia, löytyy ainakin yksi hyvä ohjelma eli Comic Life 3. Ohjelma on saatavilla sekä Windowsille että Macintoshille. Sen hinta on 30 dollaria ja kyseessä on kertamaksu. Ohjelmaa on myös saatavilla iPadille ja iPhonelle 5 dollarin hintaan.

Comic Lifen 3:n ohjelma sisältää kaiken tarvittavan sarjakuvien tekemistä varten. Ohjelman käytön oppii helposti ja lisäksi hyvänä puolena mainittakoon, että ohjelmaa saa kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan. Ohjelmalla voi lisäillä puhekuplia suoraan valokuviin, mutta ne voi halutessan muuttaa filttereiden avulla piirretyiksi.

Vaikka Comic Life 3 on helppokäyttöinen, on siinä kuitenkin kaksi hiukan hankalaa toimintoa. Ohjelman oletuksena on, että sarjakuva tehdään A4-kokoon ja pystysuunnassa. Mikäli haluat tehdä sarjakuvan nk. strippimuotoon, jollaisia käytetään usein sanomalehdissä, on mentävä asetuksiin. Asetuksiin pääsee valitsemalla File -> Page Setup, josta pääsee valitsemaan, millaisen stripin aikoo tehdä. Alla olevassa esimerkissä on kyseessä nettiin sopiva koko.

kuva1

Tämän valinnan jälkeen kannattaa valita kuvaruutujen koko ja määrä. Yleensä kolme ruutua on hyvä.

kuva2

Toinen hieman erikoinen piirre on kuvan filttereiden sijainti. Kuvaa voi muuttaa kaksoisklikkaamalla sitä, jonka jälkeen filtterit löytyvät valikkonauhan alapuolelta. Filtterin valinnan jälkeen on vielä mahdollista säätää sen vaikutusta kuvaan.

kuva4

Online-sarjakuvasovellukset

Online-sovellukset ovat helppoja ja nopeita ottaa käyttöön, mutta parhaimmat niistä ovat maksullisia. Monissa toiminnot saattavat olla hyvin rajoittuneet. Alla muutama ilmainen sivusto, joissa voi tehdä sarjakuvia.

  • Witty Comics on helppokäyttöinen sarjakuvaohjelma. Käytön oppii helposti, mutta omia kuvia siihen ei voi tuoda. Siinä ei myöskään ole mahdollisuutta tallentaa itselleen tehtyä sarjakuvaa, vaan se jää verkkoon. Lisäksi XML-näkymässä kirjaimet å, å ja ö aiheuttavat virheitä.
  • Strip Generator tarjoaa paljon valmiita hahmoja ja muutakin tavaraa lisättäväksi. Tehtyä sarjakuvaa ei voi tallentaa itselleen esim. kuvaksi, vaan se jää verkkoon. Myös rekisteröinti oli kokeilun aikana rikki.
  • Make Beliefs Comix on todella helppokäyttöinen. Voit tallentaa lopputuotoksen kuvaksi ja ohjelman erikoisuus on, että voit valita hahmolle tunnetilan.

MakeBeliefsComix2

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva ja ensimmäisen sarjakuvan kuvat: Pixabay CC0 Public Domain / UKK