Ensikokemukset 360-kamerasta

360-kamerat ovat tällä hetkellä kova juttu. Ja ihan ymmärrettävää, sillä panoraamakuvat ja -videot avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia moneen tarpeeseen. Opistolle hankittiin oppimateriaalituotantojen tueksi Ricoh Theta S.

360-kamerat ovat ns. suuntaamattomia (omnidirectional) kameroita, jotka tallentavat samanaikaisesti kuvaa kameran ympäriltä jokaisesta suunnasta (360 astetta).

360kamera_laite

Opistolle ostettu kamera on malliltaan Ricoh Theta S, joka on pienikokoinen ja hyvin helppokäyttöinen laite. Laitteessa on ainoastaan neljä painiketta: virtapainike, kuvaustilan valinta (still-kuva/videokuva), toimintapainike (kuvauksen aloitus/lopetus) sekä wifi-tila, jonka avulla saadaan yhteys esimerkiksi älypuhelimeen. Laitteen pohjasta löytyvät USB- ja HDMI-liitännät, sekä ¼”-standardin kokoinen kiinnityskolo jalustalle. Kamerassa on 8 gigatavun kokoinen muisti, johon mahtuu 1600 korkealaatuista still-kuvaa tai n. 65 minuuttia HD-tasoista videokuvaa.

360-kuvien katseleminen vaatii oman sovelluksensa. Mikäli 360-videokuvaa yrittää katsoa perinteisillä mediasoittimilla, se näyttää tältä:

360esimerkki_pieni

Kameran valmistajan nettisivuilta on saatavilla sovellus 360-kuvien katselemiseen (PC/Mac). Sovellus muuntaa myös videot 360-muotoon, jonka jälkeen niitä voidaan käsitellä videoeditointiohjelmassa kuten Adobe Premieressä ja ladata eri palveluihin jaettavaksi. Älypuhelinta voidaan käyttää langattoman verkon avulla kaukosäätimenä kameralle. Still-kuvat siirtyvät suoraan puhelimen kuvagalleriaan, mutta videot täytyy siirtää sinne erikseen.

Still-kuvat saa jaettua esimerkiksi 360cities.net-sivuston kautta, jonne saadaan merkittyä myös kuvauspaikka Google Mapsin avulla. Kuviin ilmestyy nuolia, jotka osoittavat lähistöllä (tai kauempanakin) otettuja kuvia.

Linkki: Avaa tästä kuva Otavan Opistolta

Videoiden jakaminen onnistuu mm. YouTuben kautta, jossa on tuki 360-kuville. Jotta YouTube ymmärtäisi kuvan olevan 360-kuvaa, siihen tarvitsee tallentaa vielä erillisellä metadatasovelluksella (360 Video Metadata Tool -sovellus tietokoneille) tieto videon esitystavasta (spherical). Kun video on ladattu YouTubeen, se näkyy aluksi tavallisena videona. 360-erilliskäsittely voi kestää videon pituudesta riippuen kymmeniäkin minuutteja. Lopputulos näyttää tältä:

Avaa video kokoruudun tilaan.

Kuten esimerkeistä on huomattavissa, 360-kameralla otetut still-kuvat ovat videokuvaa tarkempia. Edulliset, kuluttajille suunnatut 360-kamerat ovat vielä lapsenkengissään. Jotta etenkin 360-videoista saisi vielä enemmän irti, on odotettava tekniikan kehittymistä etenkin linssien tarkennuksen ja kuvien tarkkuuden osalta, jotta videon sisällä voisi myös zoomata laadun siitä kärsimättä. Nykyiset 360-kamerat sopivat silti tilanteiden ikuistamiseen sekä muihin erityistarpeisiin, joissa panoraamakuvausta voidaan hyödyntää. Ympäristön tutkiminen 360-kuvan avulla tuo siihen aivan uuden ulottuvuuden.

Lisää tietoja kamerasta: https://theta360.com/en/about/theta/s.html

Mikko Tarmia, mediatuottaja