Ensikokemukset 360-kamerasta
360-kamerat ovat tällä hetkellä kova juttu. Ja ihan ymmärrettävää, sillä panoraamakuvat ja -videot avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia moneen tarpeeseen. Opistolle hankittiin oppimateriaalituotantojen tueksi Ricoh Theta S.
360-kamerat ovat ns. suuntaamattomia (omnidirectional) kameroita, jotka tallentavat samanaikaisesti kuvaa kameran ympäriltä jokaisesta suunnasta (360 astetta).
Opistolle ostettu kamera on malliltaan Ricoh Theta S, joka on pienikokoinen ja hyvin helppokäyttöinen laite. Laitteessa on ainoastaan neljä painiketta: virtapainike, kuvaustilan valinta (still-kuva/videokuva), toimintapainike (kuvauksen aloitus/lopetus) sekä wifi-tila, jonka avulla saadaan yhteys esimerkiksi älypuhelimeen. Laitteen pohjasta löytyvät USB- ja HDMI-liitännät, sekä ¼”-standardin kokoinen kiinnityskolo jalustalle. Kamerassa on 8 gigatavun kokoinen muisti, johon mahtuu 1600 korkealaatuista still-kuvaa tai n. 65 minuuttia HD-tasoista videokuvaa.
360-kuvien katseleminen vaatii oman sovelluksensa. Mikäli 360-videokuvaa yrittää katsoa perinteisillä mediasoittimilla, se näyttää tältä:
Kameran valmistajan nettisivuilta on saatavilla sovellus 360-kuvien katselemiseen (PC/Mac). Sovellus muuntaa myös videot 360-muotoon, jonka jälkeen niitä voidaan käsitellä videoeditointiohjelmassa kuten Adobe Premieressä ja ladata eri palveluihin jaettavaksi. Älypuhelinta voidaan käyttää langattoman verkon avulla kaukosäätimenä kameralle. Still-kuvat siirtyvät suoraan puhelimen kuvagalleriaan, mutta videot täytyy siirtää sinne erikseen.
Still-kuvat saa jaettua esimerkiksi 360cities.net-sivuston kautta, jonne saadaan merkittyä myös kuvauspaikka Google Mapsin avulla. Kuviin ilmestyy nuolia, jotka osoittavat lähistöllä (tai kauempanakin) otettuja kuvia.
Linkki: Avaa tästä kuva Otavan Opistolta
Videoiden jakaminen onnistuu mm. YouTuben kautta, jossa on tuki 360-kuville. Jotta YouTube ymmärtäisi kuvan olevan 360-kuvaa, siihen tarvitsee tallentaa vielä erillisellä metadatasovelluksella (360 Video Metadata Tool -sovellus tietokoneille) tieto videon esitystavasta (spherical). Kun video on ladattu YouTubeen, se näkyy aluksi tavallisena videona. 360-erilliskäsittely voi kestää videon pituudesta riippuen kymmeniäkin minuutteja. Lopputulos näyttää tältä:
Avaa video kokoruudun tilaan.
Kuten esimerkeistä on huomattavissa, 360-kameralla otetut still-kuvat ovat videokuvaa tarkempia. Edulliset, kuluttajille suunnatut 360-kamerat ovat vielä lapsenkengissään. Jotta etenkin 360-videoista saisi vielä enemmän irti, on odotettava tekniikan kehittymistä etenkin linssien tarkennuksen ja kuvien tarkkuuden osalta, jotta videon sisällä voisi myös zoomata laadun siitä kärsimättä. Nykyiset 360-kamerat sopivat silti tilanteiden ikuistamiseen sekä muihin erityistarpeisiin, joissa panoraamakuvausta voidaan hyödyntää. Ympäristön tutkiminen 360-kuvan avulla tuo siihen aivan uuden ulottuvuuden.
Lisää tietoja kamerasta: https://theta360.com/en/about/theta/s.html
Mikko Tarmia, mediatuottaja
Paluuviite: H5P esitteli kolme uutta työkalua | MATSKULA