Viisi vinkkiä Adobe Lightroomille

Adobe Lightroom on ohjelma, jolla voit luoda kuvistasi toimivan arkiston, käsitellä kuvasi hienoiksi ja tehdä niistä nopeasti versiot eri tarkoituksiin. Tässä viisi vinkkiä Lightroom-aloittelijalle.

lightroom

Kuva: Pixabay, public domain

1. Näe vaivaa avainsanaston luonnissa

Jos olet ottamassa Lightroomia käyttöön, ja sinulla on jo valmiiksi paljon kuvia, on avainsanojen (Keywords) syöttäminen eniten aikaa vievä osuus. Toimiva avainsanasto mahdollistaa oikeiden kuvien löytämisen nopeasti, eikä sinun tarvitse välttämättä kansioida kuvia kiintolevyllä. Jatkossa kannattaa ottaa tavaksi syöttää tuotaville kuville yhteiset avainsanat kerralla tuonnin yhteydessä. Avainsanoina kannattaa käyttää sanojen perusmuotoja.

2. Kehitä oma tapasi merkata kuvat

Lightroom tarjoaa useita tapoja merkata kuvia, ja niiden avulla kuvia on helppo etsiä Library Filter -palkissa. Merkitsemiseen voi käyttää värejä (label), lippuja ja tähtiä. Värien merkitykset voit itse päättää. Merkata voi yhden tai useamman valittuna olevan kuvan kerrallaan. Opettele pikanäppäinkomennot, niin merkkaus käy nopeasti.

Liputus: p=lippu, x=poistoon
Värit: 6=punainen, 7=keltainen, 8=vihreä, 9=sininen
Tähdet: numeronäppäimet 1–5.

3. Varmuuskopioi katalogisi

Katalogitiedostosta kannattaa tehdä varmuuskopio syöttämiesi merkintöjen ja avainsanojen turvaamiseksi. Katalogi tallentuu muodossa Lightroom Catalog.lrcat. Varmuuskopiot (Backups) tallentuvat varsinaisen katalogitiedoston kanssa samaan Lightroom-kansioon.

Katalogin varmuuskopioinnin asetukset pääsee määrittelemään valitsemalla EditCatalog settings, josta voi mm. määritellä, miten usein varmuuskopio tehdään. Lightroom ehdottaa tällöin varmuuskopiointia ohjelmaa suljettaessa niin usein kuin asetuksista on valittu. Varmuuskopiointi pitää tässä yhteydessä vielä erikseen hyväksyä.

backup

Huom.! Tämä Backup-toiminto ei siis varmuuskopioi kuviasi vaan ainostaan katalogin eli Lightroomissa kuviin syöttämäsi tiedot.

4. Tee valmiita asetuksia kuvien vientiä varten

Kuvien vientiä (export) varten kannattaa tehdä valmiita asetuksia (preset) eri tarkoituksiin. Export-toiminnolla teet helposti esimerkiksi raakakuvista nettikäyttöön sopivat JPG-kuvat ja samoilla määrityksillä voit viedä useita kuvia kerrallaan. Myös vesileiman laitto kaikkiin kuviin kerralla onnistuu tässä vaiheessa.

Alla olevassa esimerkissä viedään 5 kuvaa käyttäen itse luotua presettiä Nettikuva 700, joka asettaa pitkän sivun pituudeksi 700 px ja terävöittää kuvan näytöltä katselua varten.

nettikuva700

5. Asenna Nik Collection

Nik Collection on Googlen tarjoama ilmainen lisäosa, jossa on helppoja työkaluja mm. väriefektejä, mustavalkokuvia ja terävöitystä varten. Nik Collection löytyy osoitteesta www.google.com/nikcollection.

Kuvaa pääset käsittelemään Nik Collectionin työkaluilla, kun klikkaat kuvan kohdalla hiiren oikeata näppäintä ja valitset Edit in ja sen jälkeen haluamasi työkalun.

editin

silverefexpro

Kuva muokattu Nik Collectionin Silver Efex Prolla.

Adobe Lightroom perusteet -kurssi järjestettiin Otavan Opistolla 19.–21.4. Kouluttajana toimi luontokuvaaja Paavo Hamunen.

Saila Karjalainen, sisältötoimittaja