Asioita aikajanalle

Peruskoulun biologian uuden opetussuunnitelman mukaisen ykköskurssin tuotannossa tuli tarve aikajanalle, kun kurssin tuottaja halusi kuvata elämän syntyä ja kehitystä jotenkin muuten kuin tekstinä. Northwesternin yliopiston Knight Labin Timeline JS -aikajanoihin tutustuminen on ollut mielessä pitkään, mutta nyt siihen oli oikein syykin.

timeline

Timeline JS on vapaan lähdekoodin työkalu, jolla teknisesti vähemmän orientoituneet pystyvät luomaan kivoja aikajanoja Googlen Sheets-työkalua hyödyntäen. Osaavalle työkalu mahdollistaa myös kustomoinnin ja omaan järjestelmään asentamisen. Itse kuulun käyttäjäryhmään yksi eli otin käyttöön templaten, joka löytyi Timeline JS:n sivuilta. Templaten käyttöönottaminen oli helppoa: klikataan suurta sinistä painiketta, jossa lukee Get the Spreadsheet Template.

template1

template2

Sen jälkeen template onkin käytössä ja sille voi vaihtaa haluamansa nimen ja taulukon soluihin haluamansa tiedot. Templaten logiikan hoksaa nopeasti: jokainen rivi edustaa yhtä kohtaa aikajanalla ja eri sarakkeissa on siihen liittyvää tietoa. Aikajanan kohtiin voi syöttää vuoden, kuukauden, päivän, kellonajan ja tarvittaessa myös ajanjakson päättymisajankohdan. Näistä ainoastaan vuosi on pakollinen kenttä. Sisällöksi voi syöttää otsikon ja tekstiä. Lisäksi Timeline JS syö näppärästi upotettua mediaa esimerkiksi YouTubesta, Soundcloudista, Flickristä, Wikipediasta ja Twitteristä.

Aikajanaa voi esikatsella Timeline JS:n sivulla. Ennen sitä taulukko pitää asettaa julkiseksi Google Sheetsin kohdasta Tiedosto > Julkaise internetiin. Julkaisu luo osoitteen, joka liitetään Timeline JS:n sivulla olevaan kenttään. Esikatseluun pääsee klikkaamalla vähän alempana olevaa Preview-painiketta.

esikatselu

Timeline JS:llä tehdyn aikajanan voi upottaa edellä mainitulta sivulta saamallaan iframe-koodilla. Sitä voi käyttää myös linkittämällä osoitteeseen, joka on iframe-koodissa.

Muutama vinkki ja huomio

Tehdessä törmää usein ongelmiin, niin nytkin. Omassa aikajanassani ajanjakso on vähän epätyypillisempi, koska se alkaa 4,5 miljardin vuoden takaa. Näin kaukaisien tapahtumien aikajana ei toimi Timeline JS:ssä oikein: ensinnäkin suomenkielinen käännös on jäänyt kesken ja lisäksi aikajanan loppupää on vähintäänkin outo, koska esimerkiksi vuosi 2016 ei asetu janalle oikein.

Kannattaa myös huomioida, että yhteen aikajanan kohtaan voi upottaa vain yhden ulkopuolisen median. Jos siis haluat upottaa johonkin kohtaan Wikipedia-artikkelin, et voi upottaa samaan kohtaan lisäksi kuvaa.

Tavallisten aikajanakohtien lisäksi on käytössä kaksi erityiskategoriaa: title ja era. Titleksi merkitty on aina aikajanan ensimmäinen. Era puolestaan merkkaa janalle eri aikakausia eri väreillä. Era-tyyppiseen ei pysty syöttämään muuta sisältöä kuin otsikon. Itse teinkin niin, että tein samoilla vuosiluvuilla peräkkäin eran ja tavallisen aikajanamerkinnän. Näin sain paitsi erottuvan aikakauden, myös kohdan, johon pystyy syöttämään sisältöä.

Kannattaa myös kikkailla aikajanakohtien taustavärillä. Kunkin aikajanakohdan taustalle voi määritellä värin heksadesimaaliarvolla tai kuvan syöttämällä soluun kuvan osoitteen eli urlin. Toistuva väri tai kuva voi auttaa asioiden välisten yhteyksien hahmottamista. Toisaalta sillä saa myös lisättyä aikajanan visuaalista ilmettä. Jos aikajana esimerkiksi kertoo organisaation historian, voisi olla kiva idea, jos taustalle saisi haettua kustomoidun taustakuvan, jonka on ensin ladannut vaikkapa Flickriin.

Kaikkinensa Timeline JS on ihan näppärä, kun sitä ensin oppii käyttämään. Plussaa on ehdottamasti se, ettei aikajanan luodakseen tarvitse rekisteröityä minkään palvelun käyttäjäksi. Plussaa on myös aikajanan ulkonäkö ja avoin lähdekoodi. Timeline JS löytyy myös Githubista, mistä kuka tahansa voi esimerkiksi seurata projektin kehitystä. Itsekin ilmoitin kehittäjille puutteellisesta suomenkielisestä käännöksestä ja aikajanabugista, jonka kuvasin aiemmin tässä tekstissä. Sain ilmoituksiini myös vastauksen ja toimitin heille tarvittavat käännökset, jotka toivottavasti otetaan pian käyttöön.

Tässä ensimmäinen Timeline JS -työkalulla luomani aikajana: Elämän synty

Nina Kurki, sisältökoordinaattori