Vihdoinkin tietokantamateriaalia

Otavan Opisto on nyt tehnyt Creative Commons -lisensoitua oppimateriaalia LibreOfficen toimisto-ohjelmista.

LibreOffice on monipuolinen vapaan ja avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto. Siihen kuuluvat seuraavat ohjelmat: Writer (tekstinkäsittely), Calc (taulukkolaskenta), Impress (esitysgrafiikka), Draw (piirrokset ja kaaviot) ja Base (tietokanta ja käyttöliittymä muihin tietokantoihin). Opisto on aiemmin tuottanut seuraavat oppimateriaalit: Writer, Calc ja Impress. Nyt oli vuorossa tietokantaohjelma Base.

Kirjoitin materiaalin käyttäen LibreOfficen Writer-ohjelmaa, koska mielestäni se on loistava ohjelma oppimateriaalin kirjoittamiseen. Graafikkomme oli tosin tehnyt mallin, jossa oli valmiina kaikki logot, asettelut, otsikot, fontit jne. Sisällysluettelo syntyi automaattisesti, kun käytin otsikkotasoja ja leipätekstiä. Kuvat asettuivat oikeaan paikkaan ilman sen kummempia säätämisiä. Lopuksi PDF:n teko onnistui myös, joten Writer oli hyvä valinta, suosittelen sen käyttöä myös taittamiseen. Kannattaa asentaa tavutus- ja oikolukuohjelma Voikko, jolloin taitosta tulee entistäkin tyylikkäämpi.

Tietokantaohjelma ei ole mitenkään erityisen vaikea ohjelma, mutta tietokantojen suunnittelu on varsin haastavaa. Siksi kirjoitin alkuun varsin laveasti siitä, mistä oikein on kysymys eli mikä tietokanta on ja miten se on mullistanut esimerkiksi internetin kokonaan; ilman tietokantoja meillä ei olisi netissä hakukoneita eikä pankkiasioiden hoitaminen omalta kotisohvalta onnistuisi. Tein kurssille myös Videoscribella videon, joka käsittelee käsitteitä data, informaatio ja tieto.

Haastavinta oli yllättäen Libre Office Basen käytön aloittaminen. Ohjelma ei toimi kunnolla, ellei siihen asenna Java-ajoympäristöä. Kyse ei siis ole selaimen yleisesti tunnetusta Java-laajennuksesta, vaan vaativammasta asennuksesta. Java-ajoympäristön asentaminen on sikäli hankalaa, että on tiedettävä, minkä ympäristön asentaa ja lisäksi ohjelmiston on oltava 32-bittinen, vaikka tietokoneen käyttöjärjestelmä olisi 64-bittinen. Basen virittäminen toimintakuntoon oli sen verran haastava kokonaisuus, että tein siitä myös videon.

Videon nauhoitukseen käytin Camtasiaa, koska sillä nauhoituksen jälkikäsittely on kätevää. En kuitenkaan halunnut suorittaa nauhoituksia omalla koneellani, koska työpöydällä olisi todennäköisesti ylimääräistä roinaa. Lisäksi minun olisi pitänyt poistaa toimiva LibreOffice ja Javan ajoympäristö JRE. Tein lopulta sellaisen ratkaisun, että asensin Windows 10:n virtuaalikoneelle (VMware Player), jolloin pääsin demoamaan, kuinka asennus tapahtuu. Kun käytössäni oli vielä toinen näyttö, sujui nauhoittaminen lopulta varsin kivuttomasti.

Loppu kurssin teosta olikin sitten LibreOfficen käytön opastamista eli otin runsaasti kuvankaappauksia Snagit-ohjelmalla ja tein myös videonauhoituksia.

Valmiseen materiaaliin voi tutustua tästä linkistä.

Jari Sarja, verkkopedagogi