Ihminen+ tulee taas

Ihmisen ja teknologian muuttuva suhde puhuttaa syyskuussa järjestettävässä Ihminen+ -seminaarissa Mikkelissä. Jo toista kertaa järjestettävään seminaariin saapuvat puhumaan muun muassa taiteilija ja filosofi Koert van Menswoort, professori, tekoälytutkija Timo Honkela sekä futuristi Risto Linturi. Ihminen+ järjestetään 21. – 22.9.2016 Mikkelin ammattikorkeakoulun kampuksella Mikkelissä. Seminaarin järjestävät Otavan Opisto ja Otavan Opiston Osuuskunta.

Mistä Ihmisen ja teknologian muuttuva suhde -seminaarissa on kyse, Otavan Opiston kehityspäällikkö Ville Venäläinen?
Ihminen+ tarkastelee teknologian kehitystä ihmisen ja ihmisyyden läpi. Teknologiasta on tullut kiinteä osa elämäämme eikä nyky-yhteiskunta juuri toimisi ilman sitä. Nyt teknologia on ottamassa harppauksia tonteille, missä vain ihminen on ennen menestynyt. Siitä on myös tulossa osa meitä tai meistä osa sitä. Tämä nostaa monia yhteiskunnallisia ja eettisiä asioita pohdittavaksi.

Yhä useampi asiantuntija uskoo, että maailma tulee muuttumaan enemmän teknologian vaikutuksesta seuraavan 20 vuoden aikana kuin viimeisen 200 vuoden aikana. Pelkkä menneeseen katsominen tai tuudittautuminen siihen, että selviää tässä hetkessä, ei takaa menestymistä tai edes selviytymistä jatkossa. Menestyäkseen tulevaisuudessa niin yhteisöjen kuin yksilöidenkin pitää ottaa tulevaisuustieto osaksi tämän päivän strategista päätöksentekoa. Tämän takia Ihminen+ tapahtuma on olemassa. Se tarjoaa kahdessa päivässä tiiviin pläjäyksen kaikesta siitä, mitä jo on ja mitä voi kohta olla.

Millaisia puheenvuoroja ja puhujia on luvassa?
Viime vuodesta pidettiin paljon, mutta tänä vuonna mennään vielä kovempaa. Ulkomaisena isona nimenä puhumaan saapuu Koert van Menswoort, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Hän tulee maalaamaan suhteemme teknologiaan ja ihmisyyteen varsin pirteällä tavalla. Risto Linturi taas jäsentää pidemmän juoksun teknologiapolkua pohjautuen eduskunnalle tekemäänsä radikaaleja teknologioita koskevaan tulevaisuustyöhön.

Ohjelmaa on kohdennettu painottaen hieman eri puolia. Yksi osuus on lavea, koko yhteiskuntaa kosketteleva setti, mitä edellä mainitut herrat edustavat. Mukana on kuitenkin myös hyvinvointiteknologiaa, digitaaliseen humanismiin liittyviä puheenvuoroja ja toisena päivänä myös business-orientaatiota koskien koneälyä. Tapahtuman kruunaa Timo Honkela omalla, osittain hyvinkin henkilökohtaisella puheenvuorollaan suhteestaan teknologiaan ja ihmisyyteen.

Kenelle suosittelisit seminaaria?
Tapahtuma sopii erityisesti päättäjille, koulutushenkilöstölle sekä yrittäjille, joiden tässä päivässä tekemät päätökset vaikuttavat monen ihmisen tulevaisuuteen.

Mitä itse odotat eniten seminaarilta?
Minulle paras palkinto tapahtumasta ovat oivallukset osallistujien suusta kuultuina. Ne hetket joissa näkee, että olemme onnistuneet saamaan jonkun pysähtymään ja peilailemaan omaa toimintaansa ja valintojaan suhteessa tarjolla oleviin tulevaisuuskuviin.

Tapahtuma järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Yksi esimerkki sen onnistumisesta oli sosiaali- ja terveyspuolen opettajien keskustelu, joka käytiin tapahtuman jälkeen. Ihminen+ -puheenvuorot olivat saaneet heidät miettimään, että jos ihmiset mittaavat jatkossa yhä enemmän omaa fyysistä tilaansa laitteilla reaaliajassa ja voivat diagnosoida asioita itse, niin mitä tämä tarkoittaa alan koulutukselle? Tapahtuma voidaan nähdä onnistuneeksi, jos ihmiset alkavat kysellä omalla alallaan ja omassa elämässään tällaisia kysymyksiä ja ottavat nämä asiat huomioon omissa valinoissaan.

Lisätietoja ja seminaarin liput: http://www.ihminenplus.fi/