Avoimet oppimateriaalit uudessa paikassa
Otavan Opiston käyttämä oppimisympäristö Muikku päivitettiin uuteen versioon vuoden alussa. Muikku on talon oman sovelluskehityksen tuote ja sitä kehitetään edelleen palvelemaan paremmin opiskelijoita ja opettajia. Myös oppimateriaalin tuotantoon on panostettu Muikussa kovasti. Siitä pääsevät nyt nauttimaan kaikki, sillä uuden opetussuunnitelman mukaisiin kursseihin pääsevät käsiksi myös kirjautumattomat käyttäjät.
Otavan Opistolla on pitkä avointen oppimateriaalien historia. Kaikki tuotettu materiaali on pyritty laittamaan tarjolle avoimesti. Osoite http://opinnot.internetix.fi on tullut monelle vuosien aikana tutuksi. Sieltä löytyvät edelleen edellisen opetussuunnitelman mukaiset kurssit. Sivusto on ollut huikaisevan suosittu ja on sitä edelleen. Nyt sivuston kautta löytyviä kursseja ei kuitenkaan enää ylläpidetä, koska ne eivät ole talon omassa aktiivikäytössä. Sivustokin ajetaan alas vaiheittain. Oppimateriaalien avoimuudesta halutaan kuitenkin pitää kiinni myös tulevaisuudessa.
Kurssit löytyvät Muikun kurssipoimurista
Uuden opetussuunnitelman mukaisten kurssien tuotanto ja julkaiseminen ovat paraikaa kiivaimmillaan. Otavan Opistossa voi suorittaa verkko-opintoina sekä aikuisten perusopetuksen että lukio-opintojen oppimäärät, joten ne on oltava tarjolla myös verkkokursseina. Käytännössä uusia kursseja valmistuu koko ajan tämän syksyn ja koko ensi vuoden ajan. Julkaistut kurssit julkaistaan siten, että niihin pääsee tutustumaan myös ilman kirjautumista. Tehtäviin avoimella puolella ei pysty vastaamaan.
Avoimia oppimateriaaleja voi selailla Muikun kurssipoimuriksi nimetyllä työkalulla. Se löytyy suoraan osoitteella: https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/coursepicker
Kurssipoimuri listaa oletuksena kaikki peruskoulu- ja lukiokurssit. Voit suodattaa hakutulosta vasemmalla olevien valintojen tai hakukentän avulla. Avoimia ovat vain uuden opetussuunnitelman mukaiset kurssit (OPS 2016).
Kun olet löytänyt listalta kurssin, jonka materiaaleja haluat tarkastella, klikkaa kurssin nimeä. Klikkaus avaa kurssikuvauksen, jonka alapuolella on Tutustu-painike. Painiketta klikkaamalla pääset kurssin etusivulle.
Kurssin materiaalit löytyvät vasemmassa valikossa olevan kirjaikonin takaa.
Materiaalin avoin lisensiointi
Kaikki opistolla tuotettu materiaali pyritään lisensioimaan avoimella sisältölisenssillä Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen, joitakin kursseja on avattu avoimemmallakin lisenssillä. Materiaalissa saattaa olla osia, joita ei ole voitu syystä tai toisesta lisensioida samalla lisenssillä. Ne osat on merkitty materiaaliin erikseen. Esimerkiksi monet kuvat ovat public domain -kuvia eli vapaan käyttöoikeuden kuvia. Joillekin teksteille puolestaan olemme saaneet käyttöluvan vain kyseessä olevaan oppimateriaaliin.
Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi tarkoittaa käytännössä sitä, että saat materiaaliin laveammat käyttöoikeudet, mitä tekijänoikeudet varsinaisesti antaisivat. Valitulla lisenssillä voit jakaa, kopioida aineistoa ja levittää sitä edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa sekä muunnella eli remiksata ja muokata aineistoa missä tahansa tarkoituksessa, myös kaupallisesti. Jotta voit toimia näin, sinun täytyy kuitenkin noudattaa lisenssiehtoja. Lähde on mainittava asianmukaisesti, tarjottava linkki lisenssiin sekä merkittävä, jos olet tehnyt materiaaliin muutoksia. Lisäksi remiksattu tai muokattu aineisto on jaettava edelleen samalla lisenssillä, jolloin materiaalin avoimuus säilyy.
Opettajien kannattaa myös huomioida, että useimpiin oppilaitoksiin on hankittu Kopioston digilupa, jonka puitteissa materiaaleja voi hyödyntää opetuksessa vaikka materiaalia ei olisikaan Creative Commons -lisensoitu. Kopioston digiluvasta voi lukea tarkemmin Kopioston sivuilla esimerkiksi täällä http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/digilupa/fi_FI/digilupa/.
Nina Kurki, sisältökoordinaattori