Kätevä lisäosa PowerPointiin

Office Mix on PowerPointin lisäosa, joka sisältää runsaasti erilaisia toimintoja. Tässä kirjoituksessa keskityn niistä kahteen eli Powerpointin nauhoittamiseen videoksi ja tavalliseen ruudunnauhoitukseen.

Kirjoitin ilmaisista ruudunnauhoitusohjelmista kesällä 2015 otsikolla ”Kolme parasta ilmaista ruudunnauhoitusohjelmaa”. Täydensin myöhemmin listaa esittelemällä Screencastifyn ja totesin, että Screencastify painii samassa sarjassa Screencast-O-Maticin kanssa. Molemmat ovat hyviä valintoja, kun etsitään ilmaista ruudunnauhoitusohjelmaa. Nyt täydennän listaa ohjelmalla, joka on ilmainen, mutta sen edellytyksenä on Microsoft PowerPoint.

Office Mixin voi ladata osoitteesta https://mix.office.com. Asennus vaatii PC:n sekä PowerPoint 2013:n tai Office 365 ProPlus-version. Asennuksen jälkeen ohjelma on osa PowerPointin valintanauhaa.

mix

Powerpointin nauhoittaminen

Powerpointin nauhoittaminen tapahtuu siten, että tehdään uusi esitys tai avataan aiemmin tehty esitys. Sitten valitaan välilehti ”Mix” ja valintanauhalta ”Slide Recording”.  Tämän jälkeen esitys avautuu näkymään, jossa ylhäällä vasemmalla on nauhoituksen aloitus- ja lopetuspainike.

mix3

Oikealla reunalla ovat asetukset ääneen ja webkameraan liittyen. Kameran osalta voidaan valita onko webkamerakuva mukana vai ei. Äänen osalta voidaan valita äänilähde ja äänen voimakkuus.

mix4

Oikealla reunalla ovat myös piirtotyökalut, joilla voidaan piirtää esityksen päälle. Piirtotyökalut ovat varsin käteviä, koska niillä voidaan korvata se, että jotakin kohtaa yritetään korostaa heiluttelemalla hiirtä siinä kohtaa. Piirtäminen ei vaikuta mitenkään alkuperäiseen esitykseen eli piirtäminen ei tallennu siihen vaan pelkästään nauhoitettavaan esitykseen.

mix5

Powerpoint-esityksen voi lopuksi tallentaa videoksi. Office Mix tallentaa videot mp4-muotoon.

Office Mixin avulla voi myös tehdä tavallisia kuvaruudunnauhoituksia. Tosin ensin on avattava PowerPoint ja valittava sieltä välilehti Mix ja valintanauhalta valitaan ”Screen Recording”.

mix6

Ruudunnauhoituksen koon voi määritellä itse. Office Mix tallentaa kaikki ruudun tapahtumat äänen kera. Webkameran kuvaa Office Mix ei tallenna, mutta äänen voi tallentaa. Ohjelma on helppokäyttöinen, mutta nauhoituksen lopettamiseen ei löydy painiketta. Siksi kannattaa opetella näppäinkomento, jonka avulla nauhoituksen voi lopettaa eli Windows-näppäin, vaihtonäppäin ja q.

Kenelle?

Office Mix on loistava työkalu niille, joilla on entuudestaan PC sekä PowerPoint 2013 tai Office 365 ProPlus-versio. Office Mix soveltuu erityisen hyvin sellaiselle henkilölle, joka nauhoittaa PowerPoint-esityksiä. Esim. kielioppia esitetään usein nettilukion videoilla Powerpointin avulla. Office Mix toimii hyvin myös ruudunnauhoitusohjelmana.

Mikäli Office Mixin asennuksen vaatimukset eivät täyty eli uusi PowerPoint puuttuu ja/tai tietokoneessa on muu käyttöjärjestelmä kuin Windows, on Office Mix hyödytön. Sellaisille käyttäjille suosittelen edelleenkin Screencast-O-Maticia.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva ja ensimmäisen sarjakuvan kuvat: Pixabay CC0 Public Domain / UKK

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna