Sähköinen yo-koe virtuaalisesti

Virtualisoinnin avulla on mahdollista rakentaa sähköinen koeympäristö omalle tietokoneelle. Edellytyksenä on, että Windows-tietokoneessa riittää tarpeeksi tehoja useamman virtuaalikoneen pyörittämiseen.

Tähän kokeiluun tarvitset seuraavanlaiset tarvikkeet.

  1. Tehokas Windows-kone.
  2. VirtualBox-ohjelma, joka on ilmainen.
  3. Vähintään kaksi muistitikkua.
  4. AbittiUSB-ohjelma.
  5. Tunnukset Oma Abittiin.
  6. Harjoituskoe kuten esim. juuri julkaistu englannin demokoe. Demokoe ja siihen liittyvät ohjeet löytyvät Digabin artikkelista ”Uudessa Abitti-tikussa kevään yo-kokeen kuuntelumekanismi

Sinun kannattaa ensimmäiseksi valmistaa muistitikut AbittiUSB-ohjelmalla. Valmista yksi opiskelijan tikku ja vähintään yksi palvelintikku. Ohjeet löydät Abittin sivulta.

Asenna seuraavaksi VirtualBox. Valitse Windowsille tehty ohjelma.

virtualbox

Asennuksen jälkeen ohjelma käynnistyy. Sinun kannattaa kuitenkin tässä vaiheessa sulkea ohjelma.

virtualbox2

Laita muistitikku kiinni koneeseen ja paina  yhtä aikaa Windows-näppäintä ja R-kirjainta, jotta pääset ”Suorita” komentoihin. Kirjoita avoinna olevaan kenttään ”diskmgmt.msc” ja napsauta painiketta ”OK”.

suorita

Selvitä mikä on muistitikun levyn numero. Tällä koneella se on 2 (ks. kuva alla). Yleensä muistitikun tunnistaa siitä, että se on siirrettävä levy ja pieni kooltaan.

levy1

Huom.! Varmista tässä vaiheessa, että VirtualBox on suljettu. Kaikkien VirtualBoxin ikkunoiden on oltava kiinni.

Etsi Komentokehote ja suorita se järjestelmänvalvojana. Windows 10:ssä toiminto löytyy painamalla yhtä aikaa Windows-näppäintä ja x-kirjainta.

komentokehoite

Kirjoita komentokehotteeseen cd %programfiles%\Oracle\VirtualBox ja paina Enter.

komentokehote2

Helpoiten tuo onnistuu, kun kopioit yllä olevan tekstin ja komentokehotteessa liität sen napsauttamalla hiiren kakkospainiketta. Kirjoita sitten seuraava teksti ja paina Enter.

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename C:\usb.vmdk -rawdisk \\.\PhysicalDrive#

Risuaita (#) tarkoittaa levyn numeroa ja ”C:\usb.vmdk” tarkoittaa tiedoston nimeä ja sijainta. Tässä esimerkissä tallennan tiedoston C-levylle nimellä opiskelija ja levyn numero on 2.

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename C:\opiskelija.vmdk -rawdisk \\.\PhysicalDrive2

opiskelijavmd

Avaa VirtualBox -ohjelma järjestelmänvalvojana.

virtualbox3

Tee uusi virtuaalikone napsauttamalla painiketta ”New”.

virtualbox4

Laita nimeksi Abitti opiskelija. Käyttöjärjestelmäksi valitset Linux, Debian (64 bit).

virtualbox5

Laita muistin määräksi 2048 MB.

virtualbox6

Seuraavassa näkymässä valitset niin, että virtuaalikone käynnistyy muistitikulta. Valitse ”Use existing virtual har disk file”. Sen jälkeen selaat tiedoston paikoilleen eli sen aiemmin luomasi virtuaalisen kovalevyn (opiskelija.vmdk). Napsauta lopuksi painiketta ”Create”.

virtualbox7

Nyt kaikki on valmista, jotta voit käynnistää opiskelijan tikun virtuaalikoneelta. Napsauta virtuaalikone käyntiin Start-painikkeella.

virtulabox8

Hetken kuluttua näet tutun Abitti-näkymän.

virtualbox8

Virtuaalinen palvelin

Mikäli haluat kokeilla, kuinka Abitin palvelintikku toimii, on sinun laitettava Abitin palvelintikku kiinni koneen USB-porttiin ja selvitettävä levyn numero (ks. yllä). Älä poista opiskelijan tikkua, koska silloin palvelintikku saisi saman levynnumeron. Sammuta kaikki virtuaalikoneet ja tee sen jälkeen virtuaalikone Abitin virtuaalikoneelle samoin tavoin kuin teit opiskelijantikun.Laita virtuaalisen kovalevyn nimeksi esim. palvelintikku.vmdk.

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename C:\palvelintikku.vmdk -rawdisk \\.\PhysicalDrive3

Toinen ero on muistin määrässä. Virtuaalikoneen muistia pitää olla reilusti.

palvelintikunmuisti

Abitti samassa verkossa

Mikäli haluat kokeilla Abittia siten kuin se toimii sitä varten tehdyssä luokassa, laita molemmat virtuaalikoneet samaan verkkoon. Virtuaalikoneen asetuksiin pääset napsauttamalla painiketta ”Settings”. Valitse Network -> Internal Network. Kun teet tämän molemmille virtuaalikoneille muodostavat ne sisäverkon.

verkko1

Koekysymysten tuominen Abittiin

Voit tuoda koekysymykset palvelintikulle kolmannen USB-tikun avulla. Tikku ei välttämättä kytkeydy virtuaalikoneeseen vaan se kytkeytyy Windowsiin. Muistitikku ei voi olla yhtä aikaa sekä Windowsin että virtuaalikoneen käytössä, joten se on liitettävä virtuaalikoneen käyttöön ja samalla se lakkaa toimimasta Windowsissa.

Valitse luomasi virtuaalikone (palvelinkone) ja valitse sen jälkeen Devices -> USB ja kytke tikku virtuaalikoneeseen valitsemalla se. Todennäköisesti muistitikku on valikon häntäpäässä.

tikku

Tämän jälkeen tikku on valittavissa ja voit tuoda kysymykset Abittiin. Mitä todennäköisemmin tikku löytyy nimellä usb0.

tikku2

Sitten kaikki on valmista ja voit käynnistää kokeen, jolloin opiskelijan virtuaalikoneelta pääsee kirjautumaan kokeeseen.

opiskelija1

Toisessa virtuaalikoneessa voit valvoa kokeen suoritusta.

valvoja

Tämä ohje perustuu ideoihin, jotka poimin artikkelista ”How to Boot From a USB Drive in VirtualBox”.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna