Pari vinkkiä livelähetyksiin

Pelimaailma kehittyy vauhdilla ja sieltä löytyy ratkaisuja myös etäopetuksen tarpeisiin.

Vielä 1990-luvulla seminaarin lähettäminen livenä verkkoon oli vain kaukainen haave. Siihen aikaan ratkaisu oli yleensä videoneuvotteluyhteys, joka hyödynsi ISDN-verkkoa. Seminaaria voitiin seurata jossakin paikassa, jossa oli videoneuvottelulaitteisto. Vuosituhannen vaihtuessa alkoi näkyä merkkejä kehityksestä siihen suuntaan, että seminaariin voitaisiin osallistua kotoa käsin. Vähitellen alettiin puhua webinaareista ja markkinoille tuli erilaisia maksullisia ratkaisuja. Nyt on olemassa myös maksuttomia ratkaisuja, kiitos Googlen ja pelimaailman toimijoiden.

XSplit Broadcaster

Pelaajat striimaavat usein pelinsä nettiin XSplit-ohjelman avulla. Ohjelma on varsin monipuolinen ja helppo käyttää ja mikä parasta, sen avulla voi lähettää livenä kuvaa ja ääntä suoraan YouTubeen. Ohjelmassa voi rakennella lähetyksen mieleisekseen eli laittaa esim. kameran pienenä vasempaan yläkulmaan. PowerPoint-esityksen voi laittaa siten, että se täyttää loput ruudusta. Kameroita voi kytkeä useampia ja äänilähteen valinta on myös mahdollista. XSPlitistä on olemassa ilmainen versio, jolla pärjää varsin hyvin. Suurin ero maksullisiin verisoihin on siinä, että ruudulla näkyy XSplitin vesileima.

Videosieppari

Laadukkaan videokuvan saaminen livelähetyksiin on ollut ongelmista, koska sitä varten ei ole ollut kunnollisia laitteita. Aiemmin ratkaisuna oli mm. videokameran liittäminen tietokoneeseen firewire-johdon avulla. Tekniikka oli toimiva, mutta kuvasuhde oli yleensä 4:3 eikä 16:9. Ongelmaan oli olemassa kalliita ratkaisuja, joiden avulla kameran kuva saatiin HD-laatuisena tietokoneelle ja siitä verkkoon. Pelaajien streamaustarpeeseen kehitettiin videosieppareita, joilla pelit saatiin HD-laatuisina verkkoon. Nyt videokaappareita saa varsin edullisesti. Kokemuksesta voin sanoa, että Elgato on hyvä valinta. Laitteen asennus on helppoa ja se toimii hyvin juuri XSplit Broadcasterin kanssa. Jos kamerassa on HDMI-liitäntä, on mahdollista lähettää Elgaton avulla HD laatuista kuvaa esim. YouTubeen.

YouTube

Ennen livelähetysten markkinoilla oli kovaa kilpailua varsinkin Ustreamin ja Livestreamin välillä. Molemmat tarjosivat sekä ilmaisia että maksullisia palveluja. Silloin hyvää maksutonta ratkaisua ei ollut tarjolla. Nykyään hyvä maksuton palvelu on YouTube Live. YouTuben kuvanlaatu on erinomainen ja livelähetykset tallentuvat automaattisesti. Tosin siitäkin saa pientä maksua vastaan enemmän irti. YouTuben bränditilillä voit luoda kanavan, jolla on eri nimi kuin Google-tililläsi. On esimerkiksi mahdollista luoda oppiainekohtaisia kanavia.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna