H5P näyttää interaktion suunnan

Otavan Opiston Nettilukio täytti juuri  20 vuotta. Ihan alussa eli vuonna 1997 Nettilukiossa oli vain kuusi kurssia. Suosituin niistä kuudesta kurssista oli ”Filosofian peruskurssi”. Kurssin erikoisuus oli nk. filosofitesti. Testin ideana oli, että vastaamalla kysymyksiin kone päätteli millainen filosofi olet. Silloin testin tekemiseen tarvittiin koodareiden apua ja toteutus tehtiin CGI-ohjelmoinnin avulla.

Nykyään erilaisten interaktioiden luominen on paljon helpompaa kuin internetin alkuaikoina. Yksi syy siihen on H5P. Erikoinen kirjainyhdistelmä on lyhenne sanoista HTML5 Package. H5P kehitettiin siihen tarkoitukseen, että asiantuntijat voisivat luoda, jakaa ja uusiokäyttää interaktiivisia sisältöjä. Voi jopa sanoa, että kyse on valtauttamisesta. Oppimateriaalin tekijät voivat itse luoda mieleisiään interaktiota ilman ulkopuolisten apua. H5P:n pääkeksijä ja arkkitehti Svein-Tore Griff With on sitä mieltä, että H5P:n on oltava niin helppokäyttöinen, ettei sen käyttöä tarvitse lainkaan opetella erilaisissa koulutuksissa (ks. YouTube-video H5P:n ensimmäisestä konferenssista, kesto 5:03 min).

Helposti alkuun

H5P:n käyttäminen on sikäli kätevää, ettei tarvitse asentaa mitään ohjelmia. Helpoin tapa ottaa H5P:n työkalut käyttöön, on rekisteröityminen H5P:n sivuilla. Kirjautumisen jälkeen kaikki H5P:n työkalut ovat käytössä. Työkaluja on yli 40, ja niillä voi luoda erilaista sisältöä. H5P:llä luodut sisällöt ovat responsiivisia eli ne toimivat erilaisissa päätelaitteissa. H5P:n käyttö ei maksa mitään ja Svein-Tore Griff With vakuuttaa, että näin tulee olemaan jatkossakin.

H5P sisältää runsaasti erialaisia työkaluja.

H5P suosii jakamisen kulttuuria, minkä vuoksi kaikki heidän esimerkkinsä ovat ladattavissa ja upotettavissa. Painikkeesta ”Download” on mahdollista tallentaa kyseinen interaktio. Painike ”Embed” tuottaa iframe -koodin, jonka avulla interaktion voi upottaa esim. omille sivuilleen.

Toimii Moodlessa, WordPressissä ja Drupalissa

H5P:n yksi vahvuus on siinä, että se on onnistuttu integroimaan osaksi muita järjestelmiä. H5P:n voi asentaa osaksi Moodlea, WordPressiä ja Drupalia. Kokeilin asentaa H5P:n osaksi maailman ylivoimaisesti suosituinta julkaisujärjestelmää  WordPressiä. Kaikki sujui kuin rasvattu. Parempaa interaktiotyökalua ei voi toivoa. Kokeilin myös asentaa H5P:n osaksi Moodlea. Sekin sujui ongelmitta, vaikka oli hieman mutkikkaampi operaatio kuin WordPresiin asennus. Alla esimerkki siitä miltä H5P näyttää Moodlessa, kun lisätään aktiviteetti.

Käännökset

H5P:n käyttöliittymä on englanninkielinen, mutta kaikki painikkeet ja tekstit, jotka näkyvät loppukäyttäjälle, on mahdollista kääntää. Siellä on erillinen kohta, jonne kaikki käännökset voi tehdä.

Neljä esimerkkiä

Koska Svein-Tore Griff With oli sitä mieltä, ettei koulutuksia tarvita H5P:n käyttöön, päätin kokeilla ihan itse. Alla viisi pikaista kokeilua.

Multiple Quiz. Sillä voit tehdä vain yhden kysymyksen.
https://h5p.org/node/130760

Quiz (question set). Voit tehdä kysymyspatterin. Tämä on kätevä ja helppo.
https://h5p.org/node/130770

Raahattava Quiz (question set), jolla voi tehdä kysymyspatterin.
https://h5p.org/node/130775

Muistipeli (Memory Game)
https://h5p.org/node/130777

Ohrarieskan ohje (Course Presentation)
https://h5p.org/node/130904

Ohjeita, oppaita ja tietoa

H5P tunnetaan Suomessa jo varsin hyvin. Alla tärkeitä linkkejä.

Tilastot

H5P:n suosiota kuvaa hyvin tuoreet tilastot. Tosin siinä kannattaa huomioida, ettei Moodlen osalta ole kyseessä koko totuus. Kaikki eivät rekisteröi Moodle oppimislustaansa, joten niiden osalta ei ole tietoa käyttävätkö he H5P:tä.

 

Jari Sarja, verkkopedagogiTallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna