OBS – hyvä ohjelma striimaukseen

OBS (Open Broadcaster Software) mahdollistaa livelähetykset suoraan verkkoon. OBS on maksuton, ja sen voi asentaa Windows-, Linux- ja MacOs-käyttöjärjestelmiin. Kaiken hyvän lisäksi ohjelma toimii suomenkielisenä ja ominaisuuksia on runsaasti.

Asetukset

Livelähetystä varten on ensin laitettava asetukset kohdilleen. Asetuksiin pääsee valitsemalla Tiedosto – Asetukset.  Tärkeimmät asetukset ovat ”Lähetys” ja ”Ulostulo”.

Lähetysasetukset

Lähetysasetuksissa määritellään lähetyskohde. OBSin avulla voi tehdä livelähetyksen lukuisiin eri palveluihin. Kannattaa valita Youtube, koska se on suurin, mahtavin ja toimivin.

Youtubeen lähetystä varten tarvitset striimiavaimen. Se löytyy striimauksen tiedoista kohdasta ”Encoderin määritykset”.

Huom.! Älä koskaan jaa striimiavainta ulkopuolisille, koska avaimen haltija voi silloin striimata sinun tilillesi.

Ulostulon asetukset

Ulostulo kannattaa säätää aluksi varman päälle. Alla olevassa kuvassa on perusasetukset, joista voi lähteä liikkeelle.

Lähetysnopeuden tulisi olla 2000–3500 kilobittiä per sekunti (kbps). Lähetysnopeus määräytyy sen mukaan, millainen on nettiyhteys.  Varmuuden vuoksi kannattaa varata 50 % ylimääräistä. Esim. jos Speedtestin mukaan lähetysnopeutesi (upload) on 3 Mbps, on valittava lähetysnopeudeksi (bitrate) 2000.

Skenet eli näyttämöt

Skenet ovat näyttämöitä, joihin voidaan liittää erilaisia lähteitä kuten videokaappauslaite ja teksti. On esimerkiksi mahdollista luoda omat näyttämöt webinaareille ja peleille. Uuden skenen lisääminen tapahtuu napsauttamalla plus-painiketta.

Lähteet

Näyttämölle voidaan koota lähetys käyttäen erilaisia lähteitä. Mikäli haluat esittää koneellasi olevan videon valitse ”Lisää media”; kameran saat lisättyä kohdasta ”Videokaappauslaite”.

Mikäli haluat esittää livelähetyksessä Powerpointilla tehtyä aineistoa, kannattaa käyttää kahta näyttöä ja valita lähteeksi ”Monitori”. Muutoinkin on suositeltavaa käyttää kahta näyttöä, koska se helpottaa työskentelyä. Mikäli sinulla ei ole kahta näyttöä, kannattaa PowerPoint-esitys tallentaa PDF muotoon. Sen jälkeen avaat esityksen Acrobat Reader -ohjelmalla. Lisää lähde ja valitse ”Ikkuna” ja sen jälkeen ”Luo uusi” ja valitse listasta Acrobat Reader.

Kun kaikki on valinnat on tehty, tarvitsee ainoastaan napsauttaa painiketta ”Aloita lähetys”.

Tässä esimerkki millainen on OBSin avulla tehty livelähetys.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva: Pixabay CC0 Public Domain / UKK