Kuvaruudulta videoksi
Tietokoneen kuvaruudun tallentamista videoksi voidaan hyödyntää monella tapaa esimerkiksi verkko-oppimateriaalien luomisessa. Kuvaruudun tapahtumien lisäksi on mahdollista tallentaa samanaikaisesti myös omaa ääntä sekä kamerakuvaa ja muita kuvalähteitä.
Kuvaruudun tallentamiseen löytyy useita eri ohjelmia, joista osa on täysin ilmaisia. Maksuttomien ohjelmien parhaimmistoon kuuluvat mm. OBS Studio sekä Flashback Express. Vapaaseen lähdekoodiin perustuva OBS Studio on tarkoitettu enemmänkin striimauskäyttöön ja onkin erittäin suosittu ohjelma mm. tietokonepelien livestriimaukseen Twitch-palvelussa. Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös pelkästään äänittämistarkoituksessa. OBS Studio on saatavilla niin Windowsille, Macille kuin Linux-ympäristöönkin.
Esittelimme joitakin OBS Studion ominaisuuksia viime viikolla. OBS Studio on varsin monipuolinen ohjelma. OBS:n esitys voidaan rakennella useasta eri kuvalähteestä, joita voidaan lisätä ruudulle lähdeikkunasta. Lähteiden sijaintia ja kokoa voidaan muokata vapaasti esikatseluikkunassa. Kuva- ja äänilähteiden lisäksi ruudulle voidaan ohjata esimerkiksi RSS-syötteitä. Esityksen visuaalisuus voidaan viimeistellä tekemällä siihen leiska eli layout-grafiikka. “Näyttämöiden” (skene) avulla esityksen ulkonäkö saadaan tarvittaessa vaihdettua lennosta. Taltiointi voidaan käynnistää ja pysäyttää ohjelman oikeasta alakulmasta.
Flashback Express on saatavilla ainoastaan Windowsille. Ohjelma on tarkoitettu nimenomaan kuvaruudun taltiointiin ja se on myös selkeä käyttää. Ohjelman Recorder-osiossa valitaan, mitä kuvaruudulta halutaan äänittää (koko ruutu / alue / ikkuna). Samalla voidaan valita käyttöön web-kamera sekä äänilähteet (kuten mikrofoni ja ohjelmista kuuluvat äänet), joiden äänitystaso on nähtävillä lähteen vieressä näkyvistä mittareista. Toisin kuin OBS Studiolla, Flashbackilla voidaan tallentaa vain yksi kuvalähde kerrallaan (kameran lisäksi).
Taltiointi käynnistyy Record-painikkeesta. Mikäli taltioinnin kuvalähteeksi valitaan alue (region), on käyttäjän määriteltävä hiirellä tallennettavan alueen koko. Myös ikkunan (window) kohdalla käyttäjän on toteutettava valinta ennen tallennusta. Taltiointi pysähtyy näppäinyhdistelmällä Ctrl+Shift+S, jonka jälkeen esitys voidaan tallentaa tai ohjata ohjelman editoriin (review).
Flashback Expressin editori on ominaisuuksiltaan hyvin rajallinen. Ohjelman maksullisessa Pro-versiossa on huomattavasti enemmän työkaluja käytettäväksi. Ilmaisen version editorilla voidaan kuitenkin rajata pois turhat alueet esityksen alusta ja lopusta (joita niihin monesti tulee) määrittelemällä tallennettava alue hiirellä (ks. kuvassa punaiseksi valittu alue) ja klikkaamalla sen yläpuolella olevaa Export-painiketta. Kun esille aukeavasta ikkunasta on valittu videoformaatti (esim. mp4), voidaan tämän jälkeen rajata tallennettava alue kohdasta “Selected frames”.
Videoiden leikkaamiseen suosittelemme ilmaista Shotcut-ohjelmaa, johon tutustumme seuraavassa kirjoituksessamme.
Mikko Tarmia, Mediatuottaja