Shotcut – loistava ohjelma videon editointiin

Shotcut on videoeditointiohjelma, joka on mahdollista asentaa Windowsiin, Linuxiin ja Macintoshiin. Ohjelma on maksuton, eikä sen mukana tule mainoksia tai kylkiäisohjelmia. Shotcut on myös sikäli hyvä ohjelma, ettei sen toimintoja ole maksumuurin takana. Kaiken hyvän lisäksi Shotcut on avoimen lähdekoodin ohjelma, joka pystyy käsittelemään jopa 4K-videoita.

Kun verrataan Shotcuttia Windowsin Movie Makeriin, on todettava, että Shotcutissa on kaikki samat toiminnot ja paljon lisää. Shotcutissa on mm. Chroma key ja mahdollisuus luoda useita video- ja ääniraitoja.

Shotcut pystyy käsittelemään lähes kaikkia videon eri tiedostomuotoja, koska se käyttää FFmpeg -kirjastoa. Kuvatiedostojen lista on myös kattava: BMP, GIF, JPEG, PNG, SVG, TGA ja TIFF. Shotcutissa on käytössä yleisesti videoeditoinnissa käytetyt näppäinkomennot, mikä helpottaa ohjelman haltuunottoa.

Tiedostojen tuominen ohjelmaan

Shotcutin aloitusnäkymä saattaa olla outo, koska yleensä sieltä puuttuvat sekä aikajana (1) että tiedostolista (2). Siksi ohjelman käynnistyessä kannattaa napsauttaa molemmat toiminnot aktiiviseksi työkaluriviltä.

Tiedostojen tuominen Shotcut-ohjelmaan tapahtuu raahaamalla tiedostot ”Tiedostolistaan”.

Tiedostojen lisääminen aikajanalle tapahtuu raahaamalla.

Leikkaaminen

Videoeditoinnin tärkeimpiä toimintoja on leikkaaminen, koska sen avulla videosta voidaan poistaa esimerkiksi pitkät tauot. Vie osoitin aikajanalla leikkauskohtaan (1) ja valitse toiminto ”jaa leike” (2), jonka pikänäppäinkomento on ”s”.

Leikkeen jakamisen jälkeen voit poistaa se osan, joka oli turha. Tässä esimerkissä videolla ei tapahdu vielä mitään, joten siksi poistin kyseisen kohdan valitsemalla leikkeen ja painamalla ”Delete” -näppäintä. Tämän jälkeen leikkeet voi yhdistää raahaamalla.

Tekstin lisääminen

Tekstin lisääminen tapahtuu suotimen kautta. Suotimen toiminto kohdistuu aina koko leikkeeseen. Jos haluat tekstin näkyvän vain lyhyen aikaa, on leike jaettava. Tässä alla on esimerkki valmiiksi jaetusta leikkeestä, johon lisään suotimen.

Kun olet valinnut leikkeen, napsauta ”Suotimet” kuvaketta.

Napsauta ”Plus” -merkkiä.

Valitse videosuotimet (1) ja sen jälkeen ”Text”.

Kirjoita haluamasi teksti ja tee muut haluamasi valinnat. Suosittelen, että pidät leikkeen valittuna, koska silloin näet heti muutokset.

Videon tallentaminen

Kun olet leikannut videon valmiiksi ja laittanut siihen haluamasi suotimet, on kaikki projektin puolesta valmista. Muista tallentaa projektisi. Sinun on kuitenkin vielä valittava toiminto ”Vie”, joka löytyy työkalupalkista.

Shotcut osaa päätellä, millaisia leikkeitä sinulla oli. Kannattaa valita formaatiksi MP4. Laita ruksi kohtaan ”Yhtäaikainen prosessointi”, jos koneessasi on tehokas prosessori.

Koodekkien osalta kannattaa valita libx264 ja Bittivirran asetukseksi kannattaa valita ”Latuun perustava” ja laaduksi 100 %. Lopuksi napsauta painiketta ”Vie tiedosto”.

Jari Sarja, verkkopedagogi