Yo-kirjoitukset syksy 2018 – kaikkeen ei voi varautua
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset sujuivat Otavassa tälläkin kertaa ilman suurempia ongelmia. Vaikka järjestelmä ja järjestelyt kehittyvät, vieläkin ilmenee teknisiä ongelmia. Välillä tulee myös eteen täysin uudenlaisia tilanteita, joihin ei ole osattu etukäteen varautua.
Sinulla on vastauksia toisessa ikkunassa
Vastaussivua ei pitäisi voida sulkea eikä sitä pitäisi voida avata useampaan kertaan. Keväällä 2018 koe parani siltä osin, että järjestelmä huomauttaa kokelaalle , jos vastauksia on toisessa ikkunassa. Lisäksi kokelaan on mahdollista päivittää sivu, jolloin ikkunassa näkyvät kaikki vastaukset. Näppärä selaimen käyttäjä selviää tilanteesta, mutta seniorikansalaiselle tilanne voi olla hämmentävä. Hän ei tiedä mitä tarkoittaa, että vastauksia on toisessa ikkunassa tai mitä sivun päivittäminen tarkoittaa.
Tällä kertaa ei Otavassa ollut ongelmia, jotka olisivat liittyneet siihen, että vastauksia on monessa ikkunassa. Siihen ehkä vaikutti osaltaan kokemus: kokelaille sähköinen koejärjestelmä alkaa olla jo tuttu.
Vahvistuskoodit auf deutsch
Sähköisen yo-kokeen oletuksena on, että näppäimistö on suomenkielinen. Tämä saattaa aiheuttaa paniikkia siinä vaiheessa, kun opiskelija kirjoittaa vahvistuskoodin. Esim. saksalaisessa näppäimistössä muutama kirjain on eri paikassa kuin suomalaisessa. Opiskelija kirjoittaa vahvistuskoodin mukaiset kirjaimet ihan oikein, mutta järjestelmä tulkkaa ne suomalaisen näppäimistön mukaisesti eikä tunnistautuminen onnistu.
Tästäkin ongelmasta selvittiin opiskelijan aktiivisuuden ansiosta. Edellisenä päivänä testasimme harjoituskoetta, jotta tilanne olisi mahdollisimman samankaltainen kuin yo-kokeessa. Tuolloin törmäsimme kuin vahingossa tähän ongelmaan ja ainakin itselle oli hämmästys, kun kirjaimet ovat eri maiden näppäimistöillä eri paikassa. Abitissa onnistuu tosin näppäimistön vaihto siten, että ensin lisätään saksankielinen näppäimistö ja seuraavassa vaiheessa poistetaan suomenkielinen näppäimistö. Kokelaan on tehtävä tämä sama toimenpide jokaisena koepäivänä.
Kaikki ohjelmat nurin
Kemian kokeessa opiskelijan kaikki ohjelmat menivät jumiin, evätkä sovellukset toimineen lainkaan. Syynä tähän saattoi olla se, että kolme sovellusta oli auki yhtä aikaa. Syypää voisi myös olla MarvinSketch, koska se on raskaampi sovellus kuin muut. Virtuaalikoneessa ohjelma vaatii toimiakseen kaksi prosessoriydintä. Jos ytimiä on vain yksi, on seurauksena Javan virheilmoitus.
Näihin tilanteisiin ei voi varautua muutoin kuin korostamalla tiedostojen tallentamisen merkitystä. Olisi suotavaa, että kokelaita voisi myös kokeen aikana muistuttaa tallentamisen merkityksestä. Tunnin työ on hetkessä hukassa, kun tapahtuu jotakin odottamatonta eikä tiedostoja ole muistettu tallentaa.
Rikkinäinen tuuletin
Koneen käyttöikä tulee joskus tiensä päähän. Tällä kertaa yksi oppilaitoksen koneista aiheutti ongelmia toisena koepäivänä. Ongelma ilmeni verkkoyhteyden katkeiluna. Ongelma ratkesi siirtämällä kokelas varakoneelle. Seuraavan päivän tutkimuksissa koneen viaksi paljastui ylikuumeneminen. Kone toimi aluksi, mutta lämmön noustessa alkoi verkkoyhteyden pätkiminen.
Tähän olimme varautuneet testaamalla ja huolehtimalla, että käytössä on varakoneita.
Liian uudet koneet
Oli valmiiksi tiedossa, että uudet koneet voivat aiheuttaa ongelmia. Uusissa kannettavissa tietokoneissa ei välttämättä ole lainkaan Ethernet-liitintä. Olimme varautuneet hankkimalla useamman USB-Ethernet- sovittimen. Varautuminen kannatti, sillä sovittimille oli tarvetta. Tosin emme olleet varautuneet siihen, että tietokoneessa olisi pelkästään USB-C liitin, johon on liitetty USB-sovitin, johon puolestaan on liitetty USB-hubi. Ongelma ratkesi ottamalla Opiston kone käyttöön.
Ongelma ei ilmennyt testivaiheessa eli kone käynnistyi abitti-tikulta ja kuulokkeista kuuluivat äänet. Kaiken piti olla kunnossa, mutta varsinaisessa kokeessa tarvitaan myös Ethernet kaapeli, jolloin kävi niin, että USB-hubista loppui teho.
Muistitikku irti
Näitä irronneeseen muistitikkuun liittyviä ongelmia tuli yhteensä neljä. Ne hoituivat ohjeiden mukaisesti eli kahdessa tapauksessa riitti tikun vaihtaminen toiseen USB-porttiin ja koneen uudelleenkäynnistys. Kahdessa tapauksessa oli vaihdettava myös kone. Näihin olimme varautuneet, mutta emme siihen, että muistitikun irtoaminen aiheuttaisi valvojan näytölle kriisiä muistuttavan tilanteen eli verkkoyhteys katkeaisi parilta koneelta. Verkkoyhteys palasi tosin nopeasti, kun koneet joissa oli ilmoitus muistitikun irtoamisesta, sammutettiin.
Olimme varautuneet muistitikkuongelmaan siten, että muistitikku oli sellaisessa paikassa, ettei siihen taatusti osu mikään. Muistitikku oli taatusti paikoillaan ongelmatapauksissa, joten ongelman on oltava muu kuin tikun irtoaminen. Arvaukseni on, että muistitikun irtoaminen ei tarkoita tikun fyysistä irtoamista vaan sitä, että emolevyn yhteys muistitikkuun katkeaa. Näin käy USB-laitteiden kautta silloin tällöin, mutta yhteys palautuu ja homma jatkuu. Sähköisessä yo-kokeessa yhteyden katkeaminen aiheuttaa välittömästi vakavan virhetilanteen, jonka seurauksena kone on sammutettava väkisin.
Jäähyväiset paperikokeille
Sain kunnian olla mukana Otavan Opiston viimeisessä paperikokeessa viimeisenä valvojana. Jotenkin oli orpo olo, kun ei ollut ruutua, jota seurata. Kokeen päätyttyä oli pienoinen paniikki, että ovathan tässä nyt varmasti kaikki koepaperit, ei kait niiden sekaan joutunut nyt muita papereita. Sähköisen kokeen rutiinien jälkeen paperikoe tuntui kovin vanhanaikaiselle jäänteelle, jolle oli jo aika jättää jäähyväiset. Toki täytyy myöntää, että on myös turhauttavaa reagoida tilanteeseen, jossa muistitikku ei ole irronnut, mutta järjestelmä väittää näin tapahtuneen.
Jari Sarja, verkkopedagogi
Artikkelikuva ja kuvituskuvat: Pixabay CC0 Public Domain / UKK