Kuuntelutehtävät H5P:llä

Äänen lisääminen oppimateriaaliin voidaan kokea hankalaksi. Vielä hankalammaksi voidaan kokea kuuntelutehtävien tuottaminen. Yhden ratkaisun näihin ongelmiin tarjoaa H5P. H5P mahdollistaa äänen lisäämisen osaksi esitystä. H5P mahdollistaa myös kuuntelutehtävien tekemisen siten, että samassa näkymässä on mahdollista kuunnella äänite sekä vastata kysymyksiin.

H5P:n Column on varsin mielenkiintoinen työkalu, koska se ei varsinaisesti tee mitään, mutta siihen voidaan poimia muita H5P-interaktioita. Se on tavallaan tyhjä sivu, johon muut H5P:n elementit voidaan asetella. Sen avulla on mahdollista rakentaa kuuntelutehtävä, jossa on kolme elementtiä samassa paketissa: teksti, ääni ja tehtävä.

Esimerkki:

Aloita siten, että H5P:ssä valitset työkaluksi Column. Etsi Colu (1) ja kohdassa ”Column”, napsauta painiketta ”Details” (2) ja sen jälkeen ”Valitse” tai ”Use”.

Kirjoita tehtävälle otsikko.

Lisää osio nimeltä ”Text” (1). Kirjoita tehtäväksianto (2). Napsauta painiketta ”Lisää osio” (3).

Lisää uusi osio, jonka sisältö on ”Audio”.

Valitse tiedosto koneeltasi ja salli säätimet.

Lisää uusi osio napsauttamalla painiketta ”Lisää osio”. Valitse osion sisällöksi ”Fill in the Blanks”. Kirjoita kysymykset ja vastaukset tekstikenttään. Tähdellä merkityt ovat oikeita vastauksia. Jos vastausvaihtoehtoja on useampia, ne erotellaan vinoviivalla (/).

Sitten kaikki on enää tallennusta vaille valmista. Voit katsoa valmiin esimerkin osoitteesta:  https://h5p.org/node/506573

Jari Sarja, verkkopedagogi