Videoiden litterointi ja tekstitys
Videoiden tekstitykseen suomen kielelle ei tunnu löytyvän apuvälineitä ja myös Youtubesta puuttuu, ainakin toistaiseksi, suomen kielen automaattinen käännös. Tässä yksi niksi, joka tuo vähintäänkin helpotusta tekstitysten tekemiseen. Litterointi on tehtävissä Google Docsin puhekirjoitustyökalulla, joka osaa kääntää suomenkielistä puhetta tekstiksi. Huom. puhekirjoitustyökalu toimii ainoastaan Google Chrome -selaimella.
Videon litterointi
Puheen litterointia varten tarvitaan audiokaapeli, joka liitetään tietokoneen äänilähdöstä (audio out) sen äänituloliitäntään (audio in). Mikäli tietokoneessa on yhdistetty lähtö- ja tuloliitäntä, tarvitaan lisäksi TRRS-kaapeli, joka haaroittaa tietokoneen audioliitännän kuuloke- ja mikrofoniliitännäksi. Alla olevassa kuvassa keskellä TRRS-kaapelin liitännät on liitetty toisiinsa 3.5 mm miniplugikaapelilla.
Edellistä ratkaisua käyttämällä litteroinnin aikana ei voida kuunnella ääntä samaan aikaan, kun toimenpidettä suoritetaan. Kuuntelu saadaan onnistumaan käyttämällä ulkoista äänikorttia, sillä niissä on erillinen liitäntä kuulokkeille. Alla kuvassa oikealla on Focusrite Scarlett 2i2, jossa liitännät on liitetty toisiinsa plugi-XLR-kaapelilla.
Kun liitännät on yhdistetty toisiinsa, on määriteltävä käyttöjärjestelmän asetuksista sen ulostulo ja sisäänmeno. Esim. Windows 10:ssä TRRS-kaapelia liitettäessä laitteeksi määritetään “Kuulokkeet (mikrofonilla)”. Ääniasetuksista (johon pääsee klikkaamalla alapalkin kaiutinikonia hiiren oikealla painikkeella) voidaan vielä varmistaa, että äänitulolaitteena on liitinmikrofoni eikä mikrofonijono, joka on tietokoneen oma mikrofoni.
Seuraavaksi avataan valmiiksi esille Google Docs sekä tallenne, josta ääni halutaan litteroida – eli tässä tapauksessa video. Puhekirjoitustyökalu löytyy Docsin Työkalut-valikosta ja se aukeaa myös näppäinyhdistelmällä Ctrl-Shift-S. Tämän jälkeen käynnistetään video ja samantien myös puhekirjoitustoiminto Docsista mikrofoni-ikonia klikkaamalla. Huom. litteroinnin aikana Docsista ei saa siirtyä muihin ohjelmiin tai selaimen välilehtiin – puhekirjoitustyökalu vaatii täyden huomion tai litterointi keskeytyy.
Täytyy mainita, että litterointi ei onnistu aina hyvin. Sen onnistumiseen vaikuttavat niin puheen selkeys kuin äänentasokin, joten kannattaa määritellä kaiuttimien/kuulokkeiden äänentaso riittävän voimakkaaksi. Puhekirjoitustyökalu ei välttämättä tunnista myöskään slangisanoja eikä kovin murteisesti puhuttua kieltä, vaan saattaa ehdottaa hyvin erikoisia sanojakin niiden tilalle. Litteroinnin jälkeen kannattaa tarkistaa työn jälki lukemalla teksti samalla, kun kuuntelee videon uudelleen. Korjailuja joutuu yleensä tekemään, vähintäänkin pisteiden, pilkkujen ja isojen kirjainten kanssa.
Katso video puhekirjoitustyökalun toiminnasta:
Videon tekstitys
Yksi tapa tehdä tekstityksiä on käyttää tekstitykseen tarkoitettua ohjelmaa, kuten ilmaista Aegisubia. Ohjelma saattaa aluksi vaikuttaa hankalalta käyttää, mutta perustoiminnot löytyvät siitä helposti. Ohjelmaan avataan video tai sen ääniraita. Tekstitys tehdään maalaamalla ääniraitaan hiirellä alueita ja kirjoittamalla niihin liittyvä tekstitys sen alla olevaan kenttään. Alueiden päällekkäisyyksien kanssa täytyy olla tarkkana, mutta mikäli sellaisia esiintyy, niin ne näkyvät punaisena ruudulla alimpana näkyvässä tekstityslistassa. Tällöin voidaan valita virheellinen alue, korjata sen ajoitus ja lopuksi tallentaa muutos painamalla Enter-näppäintä. Youtube ei lue Aegisubin tallennusmuotoa (.ass), vaan se pitää viedä erikseen .srt-tiedostomuotoisena sinne.
Tekstityksen voi tehdä myös suoraan Youtubessa. Se tapahtuu YouTube Studion eli videoiden hallintapaneelin puolella, kohdasta Käännökset. Seuraavaksi valitaan listalta video, johon tekstitys halutaan lisätä. Tämän jälkeen klikataan Lisää-linkkiä kohdasta Tekstitykset. Seuraavasta ruudusta valitaan Luo uusi tekstitys. Samasta kohdasta voidaan myös ladata muulla tekstitysohjelmalla tehty tekstitys. Automaattinen litterointi ei ole käytettävissä, sillä Youtuben käännöstyökalu ei ymmärrä suomen kieltä.
Ehkä kätevin tapa lisätä tekstitykset videoon on kuunnella videota aina lause kerrallaan, pysäyttää soitto aina lauseen loppuun ja lisätä litteroitu lause tekstimuodossa videon vasemmalla puolella olevaan tekstikenttään ja painamalla lopuksi sen vieressä olevaa +-merkkiä. Tällöin tekstitystyökalu luo videon pysäytyskohtaan päättyvän tekstityspalkin, jonka vasen pääty voidaan venyttää vetämällä sen reunasta hiirellä lauseen alkuun. Hyvin pitkien lauseiden kohdalla tulee harkita sen jakamista osiin, jottei ruutu täyty tekstityksestä. Palikoita voidaan myös siirtää raahaamalla niitä hiiren nappi pohjassa. Turhat palikat voidaan poistaa valitsemalla palikka ja painamalla vasemmalta sitä vastaavan tekstityslaatikon oikeasta yläkulmasta x-merkkiä.
Lopulta, kun tekstitys on kokonaan valmis, se voidaan julkaista videoikkunan yläpuolelta.
Katso video tekstityksestä:
Mikko Tarmia, mediatuottaja