Flubaroo antaa palautteen

Google Forms on loistava työkalu erilaisten kyselyjen tekemiseen. Sillä voi tehdä esim. pistokokeita tai erilaisia osaamistestejä. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin, ettei opiskelija saa heti palautetta. Lisäksi pisteytys vie opettajan aikaa kohtuuttoman paljon. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu. Flubaroon avulla onnistuu sekä välitön palaute että pistetytys. Tässä alla on esimerkki, jolla havainnollistan, mistä on kyse. Homma lähtee liikkeelle siitä, että ensin luodaan Google Formsilla uusi lomake.

Vaihe 1: Nimi ja sähköposti

Nimi ja sähköposti tarvitaan lomakkeen alkuun, jotta palaute voidaan lähettää henkilön sähköpostiin.

Vaihe 2: Mallivastaus

Kun kysely on valmis, on aika syöttää siihen oikeat vastaukset. Vastaa kyselyyn omalla nimelläsi ja valitse oikeat vaihtoehdot.

Vaihe 3: Katso vastaus

Vastauksiin pääset kohdasta ”Vastaukset”.

Napsauta sen jälkeen painiketta ”Laskentataulukkojen luomiset”.

Vaihe 3: Asenna Flubaroo

Valitse  valikosta ”Laajennukset” ja ”Hanki laajennuksia”.

Etsi Flubaroo ja asenna se.

Valitse tili, johon asennat. Yleensä siinä näkyy tili, jolla olet kirjautunut.

Anna Flubaroolle oikeudet napsauttamalla painiketta ”Salli”.

Vaihe 4. Vaihda kieleksi suomi

Vaihda kieli valitsemalla valikosta Laajennukset → Flubaroo → Advanced → Set Language.

Vaihe 5. Salli Flubaroon käyttö taulukossa

Valitse ”Laajennukset” ja ”Enable Flubaroo in this sheet”.

Sitten tulee ilmoitus, että kaikki on valmista.

Vaihe 6. Tarkistaminen päälle

Valitse Laajennukset → Flubaroo → Lisävalinnat → Tarkistaminen päälle.

Valitse, mitä tarkistetaan ja kuinka pisteytetään. Nimeä ja sähköpostia ei kannata pistetyttää. Niihin kannattaa valita ”Vastaajan tunnus”.

Valitse mallivastaus. Tässä tapauksessa se on helppoa, koska siellä ei ole muita vastauksia kuin yksi eli sinun ensimmäisestä vastauksestasi tehdään mallivastaus.

Lopuksi kohtaan ”Sähköpostiosoiteen kysyminen” laitetaan sähköposti eli se kenttä, missä sähköposti kysyttiin. Oletuksena siinä lukee nimi, joten vaihda (1). Voit myös laittaa mallivastauksen mukaan (2) sekä palautteen (3). Napsauta lopuksi painiketta ”Continue” (4).

Vaihe 7. Laita lomake opiskelijoille jakoon

Tässä vaiheessa lähetät kyselyn opiskelijoille, jotta he pääsevät vastaaman. Tätä kyselyä voit testata osoitteessa: https://goo.gl/forms/F1xkcYbPgYNerbKK2.

Tässä alla esimerkki palautteesta, joka tulee sähköpostiin.

Opettajalle kertyy paljon tietoa siitä, miten koe meni. Flubaroo kertoo pisteiden keskiarvon sekä jokaisen kysymyksen kohdalla, että moniko vastasi oikein. Tässä linkki, jolla voit testata tekikijänoikeuteen liittyvää osaamistasi: https://goo.gl/forms/IgujUuMfdWs7QP472.

Ongelmia!

Flubaroo toimii hyvin, mutta yksi varoitus: mikäli muokkaat oikeaa vastausta, aiheutat samalla ongelman. Mallivastaus on tallentunut eri muodossa kuin lomakkeelta tuleva oikea vastaus. Siksi voi käydä kuten alla olevassa kuvassa. Oikea vastaus onkin väärä.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva: Pixabay CC0 Public Domain / UKK