Sähköinen ylioppilaskoe kehittyy

Vasta päättyneet sähköiset yo-kirjoitukset sujuivat tällä kertaa Otavan Opistossa ilman suurempia ongelmia, vaikka aiempiin kirjoituskertoihin verrattuna kirjoittajia oli enemmän.

Ylioppilaskokeet ovat saavuttaneet vaiheen, jossa suurin osa kokeista on sähköisiä. YTL:n sivuilla ei enää lue kokeen perässä ”sähköinen koe”. Nyt ilmoitetaan erikseen, jos koe on perinteinen paperikoe. Parina päivänä oli sekä sähköinen koe että paperikoe. Silloin korostui, ettei vanhaan ole enää paluuta. Sähköisen kokeen vastaukset olivat kokeen päättyessä tallessa sekä palvelimella että varapalvelimella, ja kohta ne olivat jo YTL:n palvelimella. Jos olisi mennyt tosi huonosti, niin vastaukset olisivat olleet kaivettavissa esiin vielä kokelaiden tikuilta. Paperikokeen vastaukset olivat vain ja ainoastaan koepaperilla, eikä niistä ollut varmuuskopiota. Lisäksi paperikokeiden postittamisen jälkeen menisi vielä useita päiviä ennen kuin vastaukset olisivat YTL:n toimistossa.

Viallisia muistitikkuja

Sähköisen koeverkon rakentaminen sujui ongelmitta samoin kuin katastrofiharjoitus. Saimme myös järjestettyä kaksi erillistä tilaa erityisvalvottaville. Ensimmäisenä koepäivänä hieman jännitti, koska kahden kokelaan tikut olivat viallisia. Koneen käynnistys pysähtyi vaiheeseen ”CRC error”. Tilanteesta selvittiin vaihtamalla tikku, jonka jälkeen ensimmäinen sähköinen koepäivä sujui ongelmitta.

UPS oli vielä postissa

Toisena koepäivänä koko verkko kävi hetkellisesti alhaalla, kun siirryimme tunnistautumisvaiheeseen. Syynä tähän saattoi olla yksi erillistila, jonne oli matkaa huomattavasti enemmän kuin muille koeverkon koneille. Kytkintä emme voineet laittaa väliin, koska tilattu UPS ei vielä ollut saapunut. Toinen päivä oli myös sikäli haasteellinen, että jouduimme yllättäen kesken kokeen ulottamaan koeverkon vielä kolmanteen erillistilaan.

Iso edistysaskel

Syksyn 2017 yo-kirjoituksien sähköisessä kokeessa oli iso puute, josta silloin kirjoitin. Totesin silloin, että vastaussivun avaaminen useampaan näkymään tullaan taatusti estämään. Kaipaamani muutos oli nyt toteutettu siten, että koejärjestelmä ilmoittaa, jos vastauksia on toisessa ikkunassa. Lisäksi kokelaan on mahdollista päivittää sivu, jolloin ikkunassa näkyvät kaikki vastaukset.

Syksyllä 2017 sähköinen koejärjestelmä ei vastaavassa tilanteessa reagoinut mitenkään. Soitto abittitukeen antoi ymmärtää, että vika on opiskelijan, koska hän on kikkaillut vastausikkunoiden kanssa.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva: Pixabay CC0 Public Domain / UKK