Parrot Bebop Dronen korjaaminen

Kaikki hyvä päättyy joskus, tällä kertaa dronen lennätys kesken kauniin kesäpäivän. Yksi tukivarsista oli jo hieman poikki aiemmin, ja kun laite sammui kesken lennätyksen, tukivarsi antoi lopullisesti periksi. Putoamisen syy ei ole selvillä, ilmeisesti WLAN-antennin johto on ollut poikki ja kun yhteys on katkennut, turvatoiminto sammutti välittömästi kaikki moottorit sillä seurauksella, että yksi roottoreista ja tuo tukivarsi hajosivat.

Onneksi tuo ristikko-osa oli jo tilattu, joten huoltotoimiin pääsi saman tien. Tässä muuten vinkki – kannattaa tilata varaosia valmiiksi, ainakin yksi setti potkureita ja tuo ristikko, ei tarvitse sitten odotella suotta postia ja ehkä missata parhaita kuvauskelejä!

kuva1Tästä lähdettiin. Pussissa uusi ristikko WLAN-johtoineen. Mukana tulivat myös kaikki tarvittavat ruuvit – hyvä asia, jos purkaessa ja kootessa sattuu hukkaamaan osan. Huom.! Napsauta kuvaa, jos haluat nähdä sen suurempana.

kuva2Tässä vaiheessa homma tuntui melko lohduttomalta, irrotettavia ruuveja on melkoinen määrä ja johtojakin kaikkiaan kuusi kappaletta joista tosin vaihtaa tarvitsi vain kaksi, WLAN-antennien johdot.

kuva3Kun moottorit olivat irti, oli aika ottaa uusi ristikko työpöydälle ja ryhtyä kokoamaan kopteria.

kuva4WLAN-antennien liittimet ovat TODELLA pienet, niiden kanssa saa olla tarkkana. Nämä ovat vanhat liittimet, toinen oli jo valmiiksi irti, toinen irtosi irrotettaessa. Näiden kanssa pitää olla äärimmäisen varovainen, johto on todella ohut!

kuva5Moottorien johtojen kiinnittämiseksi ristikossa tulee mukana kaksipuolinen teippi, mutta WLAN-antennijohtojen kiinnitys pitää tehdä itse. Päätin tehdä samoin kuin alkuperäiskiinnityskin oli tehty, eli käytin kuumaliimaa.

kuva6Tässä vaiheessa alkaa näyttää jo hyvältä. On tärkeää huomata, että moottorit tulevat alkuperäisille paikoilleen – lapakulmat ovat epäsymmetriset, ja niinpä laite ei lennä oikein, mikäli asennuspaikka ei ole oikea.

kuva7Valmista tuli. Koko hommaan menee reilu tunti. Kannattaa tehdä työ hyvin valaistun työpöydän ääressä ja varata rutkasti malttia.

Työvälineet on syytä kerätä ennen homman aloittamista jo valmiiksi:

  • varaosat
  • koon 4- ja 8 torx-avaimet
  • koon 01 phillips ristipääruuvimeisseli
  • kuumaliimapistooli WLAN-antennojohtojen kiinnitykseen
  • pinsetit tai ohuet kärkipihdit
  • teippiä johtimien väliaikaiseen kiinnitykseen

Jouni Karnasaari,
atk-suunnittelija