Kotikonsteja videon valaisuun

Kotioloissa kuvattujen videoiden ongelmaksi saattaa muodostua puutteellinen valaisu. Valaiseminen on helppo tapa lisätä videon laatua, eikä sitä varten tarvitse välttämättä ostaa kalliita videon valaisuun tarkoitettuja valoja. Jo kolmella lampulla voit saada aikaan perusvalaistuksen, jota voit käyttää esimerkiksi haastattelussa, tai kun kuvaat itseäsi esimerkiksi verkkokurssia, työhakemusta tai vlogia varten.

1

Kolmen pisteen valaisu perustuu päävalon, täytevalon ja takavalon suhteisiin. Voit asemoida valoja oikeisiin kohtiin seuraamalla kohteen varjoja ja muotoja. Tässä listaa muutamasta muistisäännöstä:

1. Päävaloksi kutsutaan valoa, joka on valoista voimakkain ja antaa kohteeseen eniten valoa. Päävalo asemoidaan usein etuviistoon ja ylös 45 asteen kulmaan kohteesta.

2. Täytevalo puolestaan täyttää päävalon varjokohtia, jotta kohde ei jää liian pimeäksi. Täytevalo voi olla vahva tai sitä voidaan laittaa kohteeseen vain hivenen, jolloin kohteen valaisu näyttää kontrastikkaammalta. Täytevalo tulee kohteen varjopuolelle.

8

Vasemmalla: päävalo, oikealla: päävalo ja täytevalo

3. Takavalo suunnataan kohteeseen sen takaa tai takaviistosta, jolloin se irrottaa kuvassa kohdetta taustastaan.

7

Takavalo

4. Sivusta valaisemalla kohteen varjot kovenevat.

9

Sivuvalo

5. Huomiota tulee kiinnittää myös kohteen taustan valaisuun ja sommitteluun. Tarkasta, ettei taka-alassa ole häiritseviä asioita tai jos haluat, valaise taustaa niin se ei näytä hämärältä.

6

Taustan häiriötekijät

Videon valaisuun tarkoitetut valot ovat usein tehokkaampia kuin normaalit kotona käytettävät valot. Hätätapauksessa päävalona voi kuitenkin käyttää mitä vain kotoa löytyvää valonlähdettä. Alla olevassa kuvassa hyödynsimme kahta joulutähtikoristeen sisällä ollutta lamppua laittamalla ne roikkumaan yhteen.

3

Vasemmalla: joulutähtikoristeen lamput päävalona, oikealla: pehmennetty päävalo

Pehmentämällä tällaista valoa kalvolla saa ihmisen kasvojen varjot näyttämään pehmeämmiltä. Kotikonstein lampun eteen voi laittaa esimerkiksi valkoista leivinpaperia. Tällöin valo pehmentyy, vaikkakin osa lampun valotehosta saattaa hävitä.

2

Vasemmalla: ei valoa, keskellä: joulutähtikoristeen lamput päävalona, oikealla: pehmennetty päävalo

Hyvää ja nättiä valoa antava kotivalaisin on mm. riisipallovalaisin. Tasaavana valonlähteenä voidaan käyttää toista hieman himmeämpää valoa. Valoa voi myös himmentää viemällä se kauemmas kohteesta.

Kauniin valon saa myös viemällä kohteen ikkunan ääreen. Ikkunasta tuleva luonnonvalo on valmiiksi pehmeää. Varjopuolella voidaan käyttää heijastinta (esim. vaaleaa levyä), joka heijastaa varjopuolelle valoa.

5

Vasemmalla: luonnonvalo ikkunasta, oikealla: luonnonvalo ja heijastava pinta

Vaihtoehtoisia keinoja – myös helppoja kotikonsteja – videon valaisun parantamiseen on siis olemassa jonkin verran. Pieni vaivannäkö videon laadun parantamiseksi kuitenkin kannattaa. Tällöin video antaa ammattimaisemman kuvan ja parantaa katselukokemusta.

Otavan Opiston mediatiimi