Etäopetuksen digiloikka

Ennen etäopetukselle naureskeltiin varsinkin kirjekurssien osalta, mutta viime aikoina se on ollut koulutuksen kentällä ainut digiloikkaaja. Lähiopetus sen sijaan on vieläkin poterossa ilman mahdollisuuksia minkäänlaiseen digiloikkaan. pankkiDigitalisaatio voidaan määritellä monin eri tavoin, mutta yhteistä kaikille määritelmille tuntuu olevan, että kyseessä on toimintatapojen muutos tai jopa rakennemuutos. Kyse on siitä, että luodaan uutta lisäarvoa, jota ei pystyisi ilman sähköisiä ratkaisuja syntymään. Pankit ovat hyvä esimerkki lisäarvosta. Henkilön ei tarvitse mennä fyysisesti pankkiin hoitaakseen pankkiasioitaan. Hän hoitaa ne itsenäisesti milloin tahansa ja melkein missä tahansa. Pankit ovat myös mahdollistaneet sähköisen tunnistautumisen. Kyseistä tunnistautumistapaa voi käyttää esim. jättäessään veroilmoituksen verkon kautta. Toinen merkittävä toimija, jonka digitalisoituminen tuottaa lisäarvoa, on juuri verottaja. Enään ei laitella lappusia veroilmoituksen väliin, eikä sitä tarvitse edes kuljettaa verottajan postilaatikkoon.

Digitaalinen lisäarvo näkyy myös musiikin puolella. Vinyylilevyistä ja kaseteista siirryttiin CD-levyihin. Silloin oli vallalla ajatus, jonka mukaan musiikkia ostetaan fyysisenä tuotteena. Vähitellen jakelukanavat kehittyivät ja CD-levyjä sai tilattua netin kautta. Nykyisin tilanne on toinen, koska enää ei osteta tuotetta vaan palvelu. Tästä hyvä esimerkki on Spotify, joka myy musiikkia palveluna. Sen sijaan, että ostaa yhden levyn kuukaudessa, voi samaan hintaan tilata kaiken musiikin kuunneltavaksi kuukauden ajaksi. Palvelu tuo mukanaan lukuisia etuja kuten mm. sen, että musiikki on aina siellä missä palvelun ostanut henkilökin. CD-levy on kotona tai autossa, mutta palveluna Spotify kulkee aina mukana. Lisäksi sillä voi tallentaa mieleiset soittolistat erilaisia tilanteita varten. Se osaa myös ehdottaa kuunneltavaa musiikkia. Halutessaan henkilö voi jakaa soittolistojaan. Edellä mainitut toimijat toteuttivat omalta osaltaan digiloikan ja tuottavat asaiakkaille lisäarvoa. Ne ymmärsivät, että verkon oli tarjottava asiakkaille jotakin mitä ei vielä ollut olemassa.

Opetuksen digiloikka on edelleen toteutumatta

tulevaisuusKouluissa ja oppilaitoksissa vastaavanlaista digiloikkaa ei ole tehty, koska tähän saakka niissä on lähinnä pönkitetty vakiintuneita ajatusmalleja ja toimintatapoja. Eniten pönkittämisestä on hyötynyt etäopetus, jolle digitaalisuus on tarkoittanut valtavaa harppausta. Koulululuokassa on aina ollut opettaja, mutta etäopetuksen osalta opettaja on harvemmin ollut tavattavissa livenä. Nyt on useita ratkaisuja, joilla opettaja voi olla yhteydessä etäopiskelijoihinsa. Koululuokassa opettajalla on voinut jakaa monisteita ja kirjottaa liitutaululle. Niiden viemisessä verkkoon ei ole mitään uutta, koska kopiokone keksittiin jo aikaa sitten. Lisäksi Comenius keksi kuvallisen oppikirjan jo 1600-luvulla. Mutta jälleen etäopetus hyötyy, koska monisteiden lähettäminen postitse on hidasta, ainakin jos opiskelija asuu toisella puolen maapalloa. Koululuokissa on aina ollut mahdollisuus dialogiin ja ryhmätöihin, mutta etäopetuksesta kyseiset elementit ovat puuttuneet kokonaan. Nyt etäopetuksessa ryhmätyöt ja dialogi ovat arkipäivää kiitos uusien sähköisten ratkaisujen. Etäopetus on ihan toisella tasolla kuin sen ollessa kirjekurssien, radion ja puhelimen varassa.

Verkossa ei mitään uutta

opiskelijaInnokkaimmat digitaalisten ratkaisujen puolestapuhujat mainitsevat, että verkossa voi opiskella milloin vain. Kriitikot tosin huomauttavat, että ainahan ihminen on voinut opiskella milloin ja missä vaan. Kotiläksyt ja kokeisiin lukemisen on voinut tehdä kotona tai sitten olla tekemättä. Koulutuksen kentältä puuttuvat kokonaan ratkaisut, jotka muuttaisivat toimintatapoja. Paljon on puhetta, että digiloikka toteutetaan tai se on jo toteutettu. Käytännössä on kuitenkin lähinnä keskitytty tekemään nykyaikaisemmin se, mikä on tehty jo aikaisemmin. Mielikuvitus on loppunut siinä vaiheessa, kun on pohdittu, että mitä sellaista verkko voisi tarjota, mitä ei vielä ole olemassa? Toisaalta vanhat rakenteet pysyvät pystyssä, kun niitä ei kyseenalaisteta. Esimerkiksi sähköinen ylioppilaskoe noudattaa samoja rakenteita kuin ennen. Ennen valvottiin, ettei sinne tuotu mukana esim. koulukirjoja. Nyt valvotaan, ettei koeluokasta päästä tiedon äärelle nettiin.

Digitaalisuus helpottaa ja tehostaa

Lähiopetuksen osalta on pitkä matka toimintatapojen muutokseen. Siksi digiloikan sijasta olisi yritettävä lyhyempää askelta. Paljon tekemistä on esim. oppilashallinnon osalta. Nykyään kaikkien tiedot ovat lukuisissa eri järjestelmissä ja tiedonsiirto niiden välillä tapahtuu esittelemällä alkuperäinen todistus tai todistusjäljenne. Ei ole olemassa paikkaa, jossa tiedot suoritetuista opinnoista olisivat kootusti. Sikäli jokin e-opiskelija -passi voisi olla yhtä kätevä ratkaisu kuin e-resepti. Toinen mahdollinen kehityskohde voisi olla virtuaalinen avataropiskelija. Avattaren mukana kulkisi kaikki olennainen tieto ja kirjautuminen mihin tahansa oppimisympäristöön onnistuisi mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Nyt opiskelijalla syötetään useaan järjestelmään, jonne hän saa tunnukset. Muutamiin palveluihin hänen on kirjauduttava itse, koska koulutuksen järjestäjä tai opettaja vaatii niin tekemään.

Digitaalisuus kääntää kaiken nurin päin

Digitaalisuus on sikäli erikoinen ilmiö, että se kääntää asiat nurin päin. Ennen luettiin kirjoja, mutta nyt e-kirja voi lukea lukijaansa. Se tietää luitko kolme sivua vai luitko kirjan kerralla alusta loppuun. Se tietää kuinka moni alleviivasi saman rivin. Yksityinen lukutapahtuma on muuttanut luonnettaan. (Alter 2012) Samalla tavalla YouTube katselee sinua. Se seuraa mitä katsot ja missä vaiheessa lopetit videon katselun. Netissä määrä korvaa laadun, koska laatu määräytyy sen mukaan kuinka moni suosittelee, kuinka moni tykkäsi tai kuinka moni latasi kyseisen tiedoston jne. On myös mahdollista, että etä- ja lähiopetuksen roolit vaihtuvat. Etäopetus näyttää tulevasiuuden suunnan ja lähiopetus alkaa ottaa siitä vaikutteita yhä enemmän.

Jari Sarja, verkkopedagogi

Artikkelikuva ja kuvituskuvat: Pixabay CC0 Public Domain / UKK

Lähteet

Alter, A (2012). Your E-Book Is Reading You. The Wall Street Journal. [Online http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304870304577490950051438304%5D. Luettu 1.12.2016.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna