Nettilukio ja sähköinen yo-koe
Sähköiset ylioppilaskokeet ovat ohi tältä keväältä, mutta syksyllä taas pystytämme kyseisen järjestelmän uudestaan. Nettilukio on auki 24/7, mutta yo-kokeet ovat vain kaksi kertaa vuodessa.Sähköiset yo-kokeet menivät Otavassa hyvin. Ainut ongelma oli, ettei ensimmäisessä kokeessa palvelinkoneeseen saatu lainkaan yhteyttä. Ongelma ratkesi perinteisellä tavalla eli palvelinkone käynnistettiin uudestaan. Huolimatta ongelmasta oli kaikki valmista hyvissä ajoin ennen kokeen alkamista. Jäi tosin askarruttamaan, miksi palvelinkone ei toiminut ensimmäisellä yrityksellä. Sama kone toimi loistavasti paria päivää ennen tehdyissä katastrofiharjoituksissa. Ongelma ratkesi, mutta mitään selitystä sille ei ole, miksi palvelinkoneeseen ei saatu ensimmäisellä kerralla yhteyttä.
Ylioppilaslautakunnan omassa tiedotteessa kerrottiin, että vielä riittää parannettavaa. ”Tutkintokerrasta jäi siis jonkin verran kotiläksyjä ja järjestelmän kehittäminen jatkuu.” Syytä onkin jatkaa kehittämistä, koska tikkujen lähettäminen YTL:n ja oppilaitoksen välillä kuulostaa vanhanaikaiselta. Tosin samassa tiedotteessa YTL vihjaa, että seuraava kehitysaskel on jo tulossa. ”Kevään Abitti-kehitysohjelmaan yritetään kovasti saada mahdutettua ensimmäinen askel kohti USB-tikutonta koetilan palvelinta”.
Harjoittelu vaikeaa nettilukiolaiselle
Nettilukiolaisen voisi kuvitella olevan sähköisen yo-kokeiden osalta kuin kala vedessä. Tilanne on kuitenkin päin vastoin. Sähköinen yo-koe on suljettu järjestelmä eli henkilön on mentävä fyysisesti sellaiseen tilaan, jossa on kyseinen koejärjestely. Monet lukiot järjestävät säännöllisesti sähköisiä kokeita. Samalla se harjaannuttaa sekä opettajia että opiskelijoita sähköisiä yo-kokeita varten. Nettilukiolaiselle vastaavanlainen harjoittelu ei ole ollut mahdollista. Tähän saakka he ovat joutuneet tyytymään demoihin ja opiskelijoille lähetettäviin muistitikkuihin. Käytännön harjoittelu on puuttunut heiltä kokonaan.
Nettilukion kehitysaskeleet
Otavan Opistossa on ryhdytty toimiin, jotta sähköisen yo-kokeen voisi suorittaa omalla koneella tai jopa verkon yli. Abitti toimii todistetutsi mainiosti VirtualBox-ohjelman päällä. Käytännössä opettaja tai opiskelija voi tehdä omalla koneellaan kaikki samat toiminnot kuin sähköisessä kokeessa. Tämä on mahdollista virtualisoinnin avulla eli luodaan palvelinkone ja opiskelijan kone. Menetelmä on kuitenkin kankea, jos se tehdään muistitikkuja käyttäen kuten neuvoin ohjeessa ”Sähköinen yo-koe virtuaalisesti”.
Seuraava kehitysaskel perustuu siihen, että Abittin tikut tuodaan VirtualBoxille tiedostoina. Silloin opiskelijan ja opettajan tarvitsee asentaa Virtual Box ja tuoda siihen valmiiksi tehdyt tiedostot. Kokeiluissa tämä menetelmä on toiminut hyvin, jos vaan tietokoneessa on riittänyt tehoja. Tällä tavoin voidaan laittaa jopa koe valmiiksi palvelimelle, jolloin opiskelijalle saadaan aito koetilanne.
Kaikilla ei kuitenkaan ole tehokkaita koneita, joten Nettilukion täytyy ottaa myös toinen askel. Koe on voitava suorittaa kotoa kokonaan verkon yli. Tämä vaatii palvelimelta tehoja ja palvelimen on oltava oikeaa rautaa. VirtualBox ei toimi esimerkiksi Hyper-V ohjelman kanssa. Lisäksi ohjelmasta pitää poistaa kaikkien työkalujen käyttömahdollisuus, jotta opiskelija ei esim. tee toista virtuaalikonetta tai estä muita käyttämästä sitä. Lisäksi palvelimelta vaaditaan kovasti tehoja. Kokeiluissamme jo kolmas opiskelija on ollut liikaa. Tosin siinä kokeilussa palvelimena toimi tavallinen läppäri.
Vielä lisäksi tarvitaan oppaita niihin ohjelmiin, joita käytetään yo-kokeissa. Tosin se on se helpoin osa, koska oppaita on jo olemassa mm. Abittin sisällä ja tiimimme on jo tuottanut oppimateriaalia LibreOfficen ohjelmista. Tosin vielä puuttuu oppaita ja kokeita, joilla ohjelmien osaamista voisi testata.
Jari Sarja, verkkopedagogi
Artikkelikuva ja kuvituskuvat: Pixabay CC0 Public Domain / UKK