Ohjelmat muistitikulle

Muistitikku on näppärä laite, koska sen voi ottaa helposti mukaansa ja se on varsin kestävä. Itse olen mm laittanut muistitikun housujen taskussa pyykinpesuun. Tikku selvisi käsittelystä ilman vaurioita. Nykyiset muistitikut ovat kaiken lisäksi varsin nopeita ja niille mahtuu paljon dataa. Kun muistitikulle asennetaan siirrettäviä ohjelmia, on se henkilökohtainen tietokone, jossa tarvittavat ohjelmat ovat aina mukana itselle sopivin asetuksin.

Siirrettäviä ohjelmia ei tarvitse varsinaisesti asentaa, jonka vuoksi niitä voidaan käsitellä kuin mitä tahansa tiedostoja. On esim. mahdollista kopioida ohjelma muistitikulta toiselle, ja se toimii. Ohjelman poistaminen on yhtä helppoa eli tarvitsee vain laittaa se roskakoriin. Kaiken hyvän lisäksi siirrettävät ohjelmat ovat ilmaisia, eivätkä ne sisällä mainoksia.

Tässä muutamia tilanteita, joissa siirrettäviä ohjelmia sisältävä muistitikku on loistava ratkaisu.

  • Huomaat, ettei esityskoneella voi näyttää PDF-dokumentteja, koska Acrobat Reader on päivittämättä.

  • Teit hienon esityksen LibreOffice Impress -ohjelmalla. Esityskoneella ei kuitenkaan ole ohjelmaa, jolla tiedoston voisi avata.

  • Haluat kokeilla oppilaiden kanssa WordPressin asennusta omalle koneelle. Koulun koneille ei kuitenkaan saa asentaa palvelinohjelmia.

  • Koneella epäillään olevan virus, minkä vuoksi sitä ei haluta kytkeä internetiin.

  • Päivität usein blogiasi nettikahviloissa, mutta et halua jättää niiden koneiden selaimille minkäänlaisia jälkiä itsestäsi.

Edellä mainitut ongelmat ratkeavat muistitikun avulla, johon olet asentanut Portable.Appsin. Portable.Appsin avulla voit asentaa muistitikullesi lukuisia siirrettäviä ohjelmia. Yksi siirrettävä ohjelma on TeamViever, josta kirjoitin aiemmassa kirjoituksessani. PortableAppsin löydät osoitteesta: http://portableapps.com/.

Muistitikuksi käy käytännössä mikä tahansa. Niissä on kuitenkin kahdenlaisia eroja. Ensimmäinen ero on muistitikun kapasiteetissa eli mitä isompi kapasiteetti sitä enemmän siihen mahtuu tiedostoja. PortableAppsia varten riittää hyvin 8 GT kokoinen muistitikku.

Toinen ero muistitikkujen välillä on nopeus. Nopean tikun etu on siinä, että työskentely on sujuvampaa kuin käytettäessä hidasta tikkua.

Ohje PortableAppsin asennukseen ja käyttöön.

Jari Sarja, verkkopedagogi